Özgür Ayaydın
cermikgazetesi.com,- Akkoyunlular döneminde yapılan tarihi Suakar hamamının 1960 yılında Özel idare tarafından bir şahsa satıldığı, tarihi eser olduğundan yıkılamayan hamamı iki amelenin her gece taşlarını sökerek yıkılmasına sebep olduğu belirtildi. 1978’de Hamamın üzerinde yapılan pasaj hamam ile aynı ismi taşırken, altındaki akar su nedeniyle pasajın sürekli su baskınına uğradığı belirtildi.
Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Derneği (DKVD), kentin yok edilen çok önemli bir eserine daha ışık tuttu. Diyarbakır’ın tarihi ile ilgili çalışmaları kamuoyu ile paylaşan DKVD, şu anda Dağkapı’da herkesin Suakar Pasajı olarak bildiği yapının geçmişini fotoğraflar ile gözler önüne serdi. “Suakar Pasajının bir zamanlar kentin en güzel hamamlarından biri olan Suakar Hamamı olduğunu biliyor muydunuz? Başlığı ile verilen paylaşımda şöyle denildi:
Hamam, Akkoyunlu dönemine ait bir eserdir
“Süveyka Hamamı veya Küçük Çarşı Hamamı olarak da bilinen yapı Akkoyunlu dönemi eseridir. Hamamın şehrin giriş kapılarından biri olan Dağkapıya yakın bir yerde bulunmasının sebebinin kente dışardan gelenlerin temizlenmesi, kentin bulaşıcı hastalıklardan korunması olduğu söylenir. Hamamın Gazi Caddesinde bulunması ve Dörtyol gibi ticaretin yoğunlaştığı bir alana yakın olması yapının ömrünün 1960’larda son bulmasına sebep olur. Özel idareye ait olan yapı bu yıllarda bir aileye satılır. Hamamı satın alan ailenin tarihi eser olduğu için yıkamadığı fakat hamamı içini değiştirdiği, iki amele tutup her gece taşlarını söktürmesi sonucunda hamam kubbesinin çökmesine sebep olduğu söylenmektedir. 1978’de ise hamam tamamen yıkılıp yerine Suakar Pasajı yapılır. 90’lı yıllarda Diyarbakır Ticaret Odasına, Milli Piyango İdaresi ve Tercüman Gazetesine de ev sahipliği yapan, bir dönem yüksek kiralara rağmen yer bulanamayan pasajın bugün 2 katı tamamen boş olup, diğer katlarda ise tek tük dolu dükkânlar yer alıyor.”
Pasajı aktif su kaynağı yüzünden sürekli su basıyor
Hamamın kalıntıları üzerine inşa edilen pasajın alt katı zeminindeki aktif su kaynağı sebebiyle sürekli su basarken, 2000’lerde değişen, dönüşen kentin işlevsizleştirdiği ilk yapılardan biri olan pasajların ortak kaderini Suakar Pasajının da yaşadığı belirtildi.