Dünyada insanın yerleşik düzene geçiş sürecini en iyi yansıtan arkeolojik noktalardan biri olan Ergani ilçesindeki Çayönün’de kazılar, ödeneksizlikten durma noktasına geldi.

İlçeye bağlı Hilar Köyü’nde yer alan Çayönü, tahıl ve evcilleştirmeye dayalı köy hayatının en eski örneklerinden biri olarak da biliniyor ve günümüz uygarlığında da önemli bir basamak oluşturuyor. Neolitik Çağ’ın Türkiye’deki önemli noktalarından olan Çayönü, mimarisi ile dikkat çektiği gibi ilk olarak buğdayın tarıma alındığı ve köpeğin evcilleştirildiği yer olarak da önem taşıyor. M.Ö. 8750’lere ulaşan yoğun geçmişiyle öne çıkan Çayönü’nde uzun süredir kazı çalışmaları devam ediyor. Ancak, kazılar bir süre önce ödeneksizlikten durma noktasına geldi.

VALİLİKTEN ÖDENEK DESTEĞİ

Kazı başkanı durumu valiliğe iletince, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu duruma müdahale etti. Kazı için gerekli  ödeneği valilikten sağlayan Zorluoğlu, bu konuda şunları söyledi:

“Çayönü çok önemli bir kazı merkezi. Geçen hocamız geldi ödeneklerle ilgili yakındı, sıkıntı olduğunu söyledi. Hatta 'kazıyı bırakma noktasına geldik' dedi. Biz de hemen valilik imkanlarımızı devreye sokarak ‘Asla burada durmanıza gerek yok, siz devam edin kaynağını biz sağlıyoruz’ dedik. Şu anda çalışmaya devam ediyorlar. Orası insanlık için çok önemli bir yer. 12 bin 500 yıl önce yerleşik hayata geçilen, tarıma başlanılan bir yer. Böyle bir yere sahip olmak Diyarbakır olarak bizim için çok kıymetli. Orada 12 ay kazının süratle devam etmesi, ihtiyaç duyulan ziyaret evi gibi şeylerin yapılması hususunda gayret gösteriyoruz. Valiliğimizin maddi imkanlarını da daha çok bu işlere harcıyoruz, harcıyacağız. Çayönü çok ilgi çekecek, tanıtımı ile birlikte Göbeklitepe kadar eski olan bu yaşam merkezinin Türkiye'de çok daha tanınır hale gelmesini sağlayacağız."