Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, “Sözümüz Bitmedi; Şiddeti Birlikte Durduracağız” kampanyası kapsamında Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nı (KİHEP) başlattı. Kadınlar için yaygın ve sürdürülebilir insan hakları eğitim programları geliştiren ve uygulayan Kadının İnsan Hakları Derneği’nin (KİH) iş birliğiyle başlatılan program, haftada bir olmak üzere toplam 16 hafta sürecek. KİHEP Eğitimcisi Rojda Kızgın’ın yürüttüğü program, 19 kadın çalışanın katılımıyla 3. grup çalışmasını tamamladı.

‘Kadınlar hala ayrımcılıkla mücadele ediyor’

Eğitim programının içeriğine dair bilgi veren KİHEP Eğitimcisi Rojda Kızgın, kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunun ve bu durumun Anayasada güvence altına alındığını belirterek, buna rağmen hala yaşamın birçok alanında kadınlara birey olma alanı tanınmadığını ifade etti. Kızgın, “Kadınlar hala toplumsal cinsiyet rollerinin belirlediği yaşam biçimleri içerisinde cinsiyetçi kısıtlamalar ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor” dedi. Kadınların her alanda görünür ve aktif olmaları, konumlarını güçlendirip toplumsal cinsiyet eşitliğini kazanmalarının uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğini söyleyen Kızgın, şöyle konuştu:

“Bunun için de kadınların ulusal ve uluslararası alanda haklarını bilmesi ve bunları savunup uygulayarak diğer kadınlarla paylaşarak yaygınlaştırması önemli. Programın temel hedefleri arasında, insan, vatandaş ve kadın olarak haklarımızın neler olduğu, sözlü yasalar olarak adlandırabileceğimiz gelenek, görenek ve günlük uygulamaların haklarımızı nasıl belirlediği, kısıtladığı ya da ihlal ettiği konularında bilinçlendirme de yer alıyor. Program kadınları birey olarak güçlendirirken, işyerinde, toplumsal ilişkilerde ve aile ilişkilerine de olumlu katkılar sunacaktır. Deneyimlerimizi paylaşarak kendimiz ve kadınlar olarak ortak sorunlarımız hakkında konuşabilmek, bu sorunlar karşısında direnç göstermek ve çözüm üretmek programın önemli bir parçası.”

Programın konu başlıkları

Grup çalışmasının yapılacağı programda yer alan konu başlıkları ise şöyle: “Kadının İnsan Hakları, Anayasal ve Medeni Haklar, Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet, Şiddete Karşı Stratejiler, Kadının Ekonomik Hakları, İletişim, Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları, Kadın ve Cinsellik, Kadın ve Doğurganlık Hakları, Kadın ve Siyaset, Feminizm ve Kadın Hareketi, Kadın Örgütlenmesi.”

Kaynak: Bülten