Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji uzmanları, 0-16 yaş arası çocuklarda ritim bozukluğu tanısı koyduktan sonra ablasyon tedavisine başvuruyor. Bu tedavi sayesinde çocuklar, ilaç kullanmadan ve ameliyat olmadan kalp ritim bozukluğundan kurtuluyor. Hastane bünyesinde son 3 ayda 10 çocuk hastaya ablasyon tedavisi uygulandı. Tedavi sonrası hastaların hiçbir komplikasyon yaşamadığı ve normal hayatlarına döndükleri belirtildi.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Baysal, 0-16 yaş aralığındaki çocukların ritim bozukluklarının tespitini yaptıktan sonra ablasyon yöntemiyle tedavi edildiklerini söyledi.
Aritmisi olan çocuk hastalara elektrofizyoloji çalışma yaptıklarını dile getiren Dr. Baysal, “Daha önce bu hastalarımız maalesef teknik imkanlar olmadığı için genellikle il dışına gidiyordu. Ama son bir yılda ön hazırlığını yaptığımız çalışma neticesinde son 3 aydır artık kendi hastanemizde haftanın bir gününü pediatrik elektrofizyoloji günü olarak kullanmaktayız. Burada genellikle 16 yaş altındaki vakaları alıp ritim bozukluğu olan hastalara, ablasyon seçeneği eğer uygunsa burada tedaviye alıyoruz. Tedavilerimiz oldukça da iyi gidiyor. Gün geçtikçe vakalarımızdaki çeşitlilik sayısı da artıyor. Önümüzdeki yıllarda burayı bir pediatrik elektrofizyoloji merkezi olarak tam oturtacağız” dedi.
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Akdeniz, Diyarbakır’da 7 yıldır kalp aritmisi olan çocukların il dışına sevkinin olduğunu, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilgili bölümün açılmasıyla sorunun çözüldüğünü belirtti.
Akdeniz, “Çocuk kalp merkezimizde yaklaşık 7 yıldır şimdiye kadar çocuk kalp hastalarında aritmi tedavisinde elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon rutin bir şekilde yapılmıyordu. İki aydan beridir Prof. Dr. Erkan Baysal’ın da destekleriyle hastanemizde çocuk hastalarda aritmi tedavisini gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar aritmisi olan hastalarımız il dışına sevk edilmek zorunda kalıyordu. Hastanemizde artık bu işlemleri rutin yaparak hastalarımızın diğer illere sevkinin önüne geçmiş olduk” ifadelerinde bulundu.
ABLASYON NEDİR, NASIL YAPILIR?
Ablasyon, kalp ritim bozukluğuna neden olan anormal elektriksel uyarıların yakılarak yok edilmesi işlemidir. Ablasyon, genel anestezi altında yapılır. Hastanın kasığından girilerek kalbe ulaşan ince bir kateter, ritim bozukluğunun kaynağını tespit eder. Daha sonra kateterin ucundan radyofrekans enerjisi verilerek anormal uyarılar yakılır. Bu işlem, kalbin normal ritmine dönmesini sağlar.
ÇOCUKLARDA RİTİM BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çocuklarda ritim bozukluğu, kalbin normalden hızlı veya yavaş atması olarak tanımlanabilir. Ritim bozukluğu olan çocuklarda şu belirtiler görülebilir:
· Çarpıntı
· Nefes darlığı
· Göğüs ağrısı
· Bayılma
· Halsizlik
· Baş dönmesi