Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Gap Kalkınma İdaresi, kültürel değerlerin turizme kazandırılması amacıyla turizmi çeşitlendirmek, kırsal alanlara ve bütün yıla yayılmasını sağlamak ve yerel halkın turizmden gelir elde etmesine destek olmayı hedefleyen bir proje hazırladı.8 ay sürecek çalışmada 240 kilometresi Diyarbakır’dan geçen Kral Yolunun rotası oluşturulacak.
Kral Yolu, MÖ 7. yüzyılda Lidya Kralı Gyges tarafından inşa edilen ve Efes’ten başlayarak İran’a kadar kadar uzanan antik bir yol. Türkiye’deki başlangıç noktası İzmir-Manisa olan ve Kütahya, Eskişehir, Ankara, Sivas, Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve Mardin’e kadar uzanan yolun Diyarbakır’daki 240 kilometrelik bölümü turizme kazandırılacak.
Proje sorumlusu Asuman Ataç, projenin amacının tarihin belirli bir döneminde ticaret, ibadet, göç, savaş, keşif gibi amaçlarla kullanılmış olan yolda rotaların oluşturulması, haritaların hazırlanması, raporlanması ve yolun tescili için hazırlık yapılması olduğunu söyledi.
Diyarbakır’daki çalışmalar kent merkezi, Çınar, Eğil, Ergani, Çermik, Çüngüş ve Dicle ilçelerini kapsayacak.
Kral yolu rotası oluşturulurken sadece kral yolu değil, yol güzergâhı üzerindeki potansiyel rotalar da belirlenecek. Doğa yürüyüşü, bisiklet rotaları, karavan park alanları tek tek belirlenecek. 8 aylık çalışmalarda rotalar, uluslararası işaretleme sistemi ile işaretlenecek.
Dağcılık rehberi İlksen Yıldırım da, belirlenecek rotaların kent turizmi ile entegre edilerek paket turlar oluşturulması için içerik çalışmaları yapılacağını söyledi.
İşte Diyarbakır’ın Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı’nın bir parçası olan projede 8 ay boyunca yapılacak çalışmaların listesi:
Doğa yürüyüş rotaları
Bisiklet rotaları
Karavan park alanları için önerilen noktaların belirlenmesi
Kamp alanları için önerilen noktalar belirlenmesinin bulunduğu alt rota ve noktalar belirlenecek.
Rotaların çıkartılması için taslak plan (ön araştırma) yapılması
Trekking rotalarının taslak gps izlerinin çizilmesi
Fiili keşif yürüyüşünün yapılması
Rota Entegrasyonu
Yürüyüş mevsimi belirlenmesi
Ayrı/bağlı rotalar olacağının belirlenmesi
GPS datalarının tanıtım ve tüketiciler için hazırlanması (web sistemine yüklenebilecek hale getirilmesi)
Yerel halk ile temas ve projenin yerel halka anlatılması için eko turizm eğitimi
Yerel rehberlerin belirlenmesi ve rotaların onlara öğretilmesi
Rotaların uygun hale getirilmesi
Uluslararası işaretleme sistemi ile (kırmızı beyaz boya ile boyanarak) rotaların işaretlenmesi
Rota üzerinde tabela içeriklerinin oluşturulması
Yürüyüşçülerin ihtiyaçları için mekân tespitleri ve bunların paylaşıma hazır hale getirilmesi
Haritalandırma
Yerel şenliklerin, bölgesel değerlerin tespit edilmesi
Rotalar kolay, orta ve zor, çok zor olarak sınıflandırılacak ve buna göre renk kodları oluşturulacaktır.
Çalışma sonucunda belirtilen ilçelerden bağlı veya münferit yürüyüş rotaları oluşturulacaktır. Bu rotalar kent turizmi ile entegre edilerek paket turlar oluşturulması için içerik oluşturulacaktır. Belirtilen ilçelerden ayrı rotalar oluşturulacağı gibi doğal yapının elverişli olması durumunda bağlı (zincir) entegre rotalar da oluşturulacaktır.
Rotaların teknik derecelendirmeleri yapılırken mesafe, eğim, su durumu, teknik zorluklar (kaya geçişleri vb.) lojistik destek, iletişim koşulları, ambülansın ulaşabilme olanağı vb. gibi parametreler ortaya konulmalıdır.