Nazmi Kahraman

Kayıp Narin'in DNA'sı bulunan araç mahalleye getirildi Kayıp Narin'in DNA'sı bulunan araç mahalleye getirildi

Diyarbakır'da yaz aylarının başlamasıyla birlikte biber  kurutmasına başlandı.

Pazardan alınan yeşil ve kırmızı biberler, kurutma işlemi için kadınlar tarafından özenle iplere diziliyor. 

İpe dizilen biberler daha sonra binaların ve evlerin balkonuna, bahçe duvarına asılarak kurutulan biberinlerin oluşturduğu görüntü dikkati çekiyor. Temmuz-Ağustos aylarında kurutma mesaisi devam edecek.

Diyarbakır'da yaz aylarının başlamasıyla birlikte biber  kurutma mesaisi başlandı. 40-45 derece sıcaklıkta kurutulan biberler bir ay süre ile güneş altında kurtulacak. 

Daha sonra kışlık yiyeceği olarak saklanır. Kurutma işlemi yaklaşık 2 ay sürecek.

Capsicum ya da biber, patlıcangillerden (Solanaceae) bir cins. Bu cinsin türleri, binlerce yıldır Amerika kıtasında yetiştirilen Capsicum dünya çapındaki mutfaklarda kullanılmaktadır.

B İ B E R L E R R

Tarihte ilk biber yetiştiriciliği M.Ö 7500 yıllarında Anerika'da yapıldığı ve bu tarihten itibaren biber  kurutması da yapıldı. Yetiştirilen biberler, Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı söylenir.

BİBER OSMANLI'YA NE ZAMAN GELDI ?

Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında 16. yada 17. Yüzyıllında kullanıldığı tahmin 

Editör: Nazmi Kahraman