Diyarbakır’daki Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), vergide adalet için ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır Defterdarlık Önünde yapılan açıklamayı SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Nur Ulus okudu.

Sağlık çalışanları olarak 32 haftadır” Vergide Adalet İstiyor” talebi ile eylemde olduklarının belirtildiği açıklama şöyle:

“Bugün 16 Ekim 2024 Çarşamba. 32 haftadır vergide adalet talebimizi çalıştığımız sağlık merkezlerinde, sağlık müdürlükleri, vergi daireleri önlerinde dile getiriyoruz. Buna karşılık hükümet çalışanlardan alınan yüksek vergi yükünü azaltmak yerine topluma yeni ek vergiler getirmeye çalışıyor.

GELİR DAĞILIMI BOZULURKEN VERGİDE ADALETSİZLİK BÜYÜYOR

Hükümet, savunma sanayi destekleme fonu adına dolaylı ek vergileri, çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın sırtına yüklemek istiyor. Kredi kartlarından, tapu harçlarına inkâr edilen çocukların oyuncak bebeğine(*), SGK beyannamelerine, tapu harçlarına, bisikletlere, iğneden ipliğe dolaylı ek yeni vergilerle derin yoksulluk yaşayan halkın nefesini tamamen kesecek düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyor.

Buna karşılık her verdiği demecinde vergide adaleti sağlayacağını dillendiren, algı yaratmada ustalaşmış Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘3 bin 400 büyük şirketin kar payı ödemelerinden, istisna ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi 30'a yakın farklı hususta, 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği’ bilgisini paylaşmış.

Her hafta yüksek karlarına rağmen vergi ödemeyen şirketler ilan ediliyor. Peki, soruyoruz:  ‘Hiç ya da adaletli miktarda bile vergi vermeyen bu şirketleri yıllardır kim koruyor? Ya da vergi affı, muafiyeti, istisnası, hibesi gibi adlarla hiç vergi ödemeyen ya da küçük miktarlarda göstermelik ödeyen, yüksek kar eden ayrıcalıklı şirketler hangileri bilinmiyor mu?’  Bu soruları yanıtlamayanların tercihi, çalışanlar ve emekçi halkın üzerinden toplanan direk ve dolaylı vergilerle hazinenin kasasını doldurmak olduğunu görüyoruz.

Toplumun beşte biri toplam gelirin % 48,7,  beşte biri ancak %6,1 pay alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı verilerine göre, en yüksek gelire sahip %20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,7 puan artarak yüzde 48,7'ye çıkarken, en düşük gelire sahip % 20'lik grubun aldığı pay 0,1 puan gibi çok düşük oranda artarak toplam gelirden alınan pay % 6,1 olarak açıklandı.

Vergide adaletsizliğin boyutları, gelirde adaletsizlik tablosu ve sonuç olarak çalışanların ve halkın yaşadığı derin yoksullaşma toplumda şiddet, hukuksuzluk, çeteleşme ve toplumsal çürümeye vardığını üzülerek görüyoruz, endişe duyuyoruz.

Diyarbakır’da kadınlardan Rojin için sessiz  yürüyüş Diyarbakır’da kadınlardan Rojin için sessiz  yürüyüş

AİLE HEKİMLİĞİ EZİYET YÖNETMELİĞİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!

Aile hekimliği çalışanları her ay olduğu gibi dün de aldıkları ücretlerinin yüksek vergi kesintileri nedeniyle bir önceki aya göre nasıl daha da azaldığını görmüş oldu. Sağlık Bakanlığı geçen hafta yeni ödeme yönetmelik taslağıyla aile hekimliği çalışanlarından büyük ücret kesintileri yapmayı, iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldırmayı, mesleki bağımsızlığı yok saymayı, performans baskısıyla birinci basamak koruyucu sağlık hizmetleri zayıflatan programını basına sızdırınca çalışanların büyük tepkisiyle karşılaşmıştı.

Aile hekimliği çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretlerini azaltan, ücret ve özlük haklarını performansa/keyfiyete göre belirleyen, hak kaybı yaratan, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan, hem halka, hem de sağlık çalışanına eziyete dönüşecek ‘Eziyet Yönetmeliği’ geri çekilmelidir.

Meslek ve emek örgütlerinin görüş ve önerilerinin dikkate alındığı, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirecek, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, sağlık çalışanlarının haklarının korunduğu, tamamen kamu kaynakları ve eliyle toplumcu bir sağlık program hayata geçirilmelidir.

Talebimizi otuz ikinci haftada da hatırlatıyoruz:

%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz.

Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak 32 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.

Gelirde ve vergide adalet sağlanması, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için söz söylemeye, mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.”

Editör: Nazmi Kahraman