Türkiye genelinde lise son sınıf öğrencileri yıllardır YKS'ye hazırlanmak maksadıyla okula gitmediği için devamsızlıktan kalan öğrenciler her yıl çıkarılan devamsızlık affıyla mezun oluyordu.

2023-2024 eğitim yılı başında Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde sınıf tekrarını hayata geçireceklerini, devamsızlık affını da kaldırıldığını açıklamıştı.

Ancak bu açıklamaya rağmen son sınıf öğrencilerinden  bir kısmı YKS için okula devam etmeyerek dershaneye gitmeyi ya da evinde çalışmayı tercih etti.

TÜRKİYE GENELİ ON BİNLERCE ÖĞRENCİ

Ancak bu öğrenciler devamsızlıktan sınıftan kaldıkları ortaya çıktı. Türkiye genelinde on binlerce öğrencinin sınıfta kaldığı tahmin ediliyor.

Diyarbakır'da benzer durumda ise 1500 öğrenci 12. sınıfta devamsızlıktan kaldı. Bu öğrencilerin bir kısmının YKS'de başarılı olup üniversiteye yerleşmesi bekleniyor.

Af çıkmaması durumunda sınıf geçemeyecekleri için üniversiteye de kayıt yapamayacaklar.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Nene Hatun Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 186 son sınıf öğrencisinden 86’sı devamsızlık gerekçesiyle sınıfta bırakıldığına ilişkin TBMM'ye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi soru önergesi sundu.

ADI KONULMAMIŞ TEAMÜL

Eren, Türkiye’de üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerinin özellikle ikinci dönem devamsızlık yapması bilinen bir gerçekliktir ve adeta adı konulmamış bir teamüle dönüştüğünü vurguladığı önergede şunlara yer verdi:

''Ders konuları ilk dönem bitirilir, ikinci dönem daha çok sınav odaklı yürütülürdü. Nene Hatun Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören lise son sınıf öğrencileri de bu teamüle göre hareket etmiş, okulda sorumlu oldukları derslerin sınavlarına girerek başarı göstermiş, üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerlerine getirmişlerdir. Okul idaresinin mevzuat gerekçe göstererek aldığı karar derslerini başarıyla geçmiş olan ve üniversite okuma hakkı kazanan gençler üzerinde ciddi bir travma yaratabilir ve bundan sonraki yaşamlarında tahribata neden olabilir. Devamsızlık nedeniyle sınıfta bırakılan öğrencilerin velileri, bu uygulamanın ayrımcı olduğunu, Diyarbakır’da başka hiçbir okulda son sınıf öğrencilerinin devamsızlıktan dolayı bırakılmadığını ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını talep etmektedirler.''

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan yangın raporu Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan yangın raporu


 

Editör: Özgür Ayaydın