Diyarbakır Ambar Çayı Kanyonu'nda yer alan mantar kayalar gizemini koruyor.

Diyarbakır'ın Hani ve Kocaköy ilçeleri arasında yer alan Ambar Çayı Kanyonu bir çok doğal zenginliği barındırıyor. 

Kaya Haberi̇5-1

Ambar Çayı Kanyonu, sadece doğanın büyüsüyle değil, gizemli geçmişiyle de merak uyandırıyor. kanyonda yer alan mantar ya da çanak şeklindeki devasa kaya oluşumları, kanyon bölgeyi ziyaret edenleri büyülemeye devam ediyor.

Kaya Haberi̇ 6-1

TARİHTE İNSANLARIN YAŞAM ALANIYDI

Hani ve Kocaköy ilçeleri de kuruluş tarihleri kesin olarak bilinmeyen ve Diyarbakır kadar eski iki ilçe. Bu iki ilçe arasında yer alan  Ambar Çayı Kanyonu, binlerce yıl önce neolitik dönemde insanların yaşam alanı olarak belirledikleri izler taşıyor.

Mantar Kaya 6-1

Kanyonda yer alan mantar ya da çanak antene benzer kayalıkların binlerce yılda rüzgarların aşındırmasıyla oluştuğu düşünülüyor. Ancak, mükemmel düzgünlükteki görünümü ile bunun insanlar tarafından yapılmış olabileceği üzerinde de duruluyor.

Kayalar Manşet-1

DÜNYADAKİ BENZERLERİ FARKLI

T A Y V A N

Dünyanın ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde de yer alan ve ''mantar Kaya'' olarak adlandırılan kayalıkların görünümü ise daha farklı. Diğer bölgelerdeki ''mantar kayalar''la kıyaslandığında, Ambar Çayı Kanyonu'ndaki kayaların görünüm olarak daha çok mantara benzediği görüldü. 

Mushroom Rock State Parki

Çanak anten şeklindeki mantar kayaların bu özelliğiyle dünyada benzerinin olmadığı belirtiliyor.

DİĞER BÖLGELERDEKİ MANTAR KAYALAR

Dünya üzerinde mantar kayalar Mısır, İsrail, İspanya ABD, Tayvan'da bulunuyor. 

K A P A D O K Y A

Türkiye'deki en iyi örnekleri ise Kapadokya Gülşehir ve çevresi gösteriliyor. Mantar kayalar ayrıca Keklikpınar, Akçadağ'da da bulunuyor.

Diyarbakır’da otomobile silahlı saldırı: 6 yaralı Diyarbakır’da otomobile silahlı saldırı: 6 yaralı

Ambar Çayı Kanyonu, çeşitli kaya oluşumları ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihi zenginlikleriyle de ilgi çekiyor.

Fotoğraflar: Kocaköy Kaymakamlığı / Kocaköy Belediyesi

Editör: EYYUP KAÇAR