Bilim insanları ilk kez birden fazla kişiden alınan hücreleri kullanarak 3 boyutlu beyin modelleri üretti. 

Live Sience'da er alan araştırmada, bilim insanları kimeroidleri yapmak için beş kişiden kök hücreler topladı ve laboratuvarda büyümeyi teşvik eden kimyasallar kullanarak bunların beyin organoidlerine dönüşmesini sağladı. 

Her bir organoid sadece bir kişiden alınan hücreleri içeriyordu. Bilim insanları daha sonra bu organoidleri parçalayıp hücreleri yeniden birleştirerek kimeroidleri oluşturdu. Bu, her kimeroidin her kişiden türetilen eşit sayıda hücre içerdiğinden emin olunmasını sağladı.

Araştırmacılar, ''kimeroid'' adını verdiği bu yeni melez yaratımlar, beyin organoidlerinin bir çeşidi olduğu ve tam boyutlu bir beynin yapısını ve işlevini taklit eden dokudan yapılmış minik 3D modeller olduğunu söyledi.

HASTALARIN İLAÇLARA YANITI BELİRLENECEK

Araştırmacılar, daha fazla kişiden alınan hücreleri içerecek şekilde ölçeklendirilirse, kimeroidlerin klinik bir deneyde test edilmeden önce hastaların ilaçlara nasıl yanıt vereceğini belirlemeye yardımcı olabileceğini belirti.

Harvard Üniversitesi'nde kök hücre ve rejeneratif biyoloji profesörü Paola Arlotta, ''Kimeroidler gibi organoidleri kullanarak nörolojik hastalıklar için terapötik inovasyon elde etmenin yepyeni yollarını geliştirmek açısından geleceğin neler getireceği konusunda heyecanlıyım'' dedi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN