Diyarbakır Zerzevan Kalesi Mithras dinine ait  gizli ayinlere katılanların konakladığı yeni bir alan bulundu.

Roma İmparatorluğu döneminde ''askeri yerleşim'' olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser gün ışığına çıkarıldı.

Bu yıl başlayan kazılarda Mithras Tapınağı'na gizli dini tören ve ayinler için gelen davetlilerin konakladığı alana ulaşıldı.

DÜNYADAKİ SON MİTHRAS KUTSAL ALANI

Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi'nde 10 yıl önce kazı çalışmalarına başladıklarını belirterek, bu yıl kalenin en önemli alanı olan Mithras kutsal bölgesinde kazıları sürdürdüklerini ifade etti.

Mithras kutsal alanının 2017'de tesadüfen bulunduğunu ve bunun çok önemli bir keşif olduğunu kaydeden Coşkun, ''Çünkü Roma İmparatorluğu'nun Doğu sınırındaki ilk kutsal alan'' dedi.

Coşkun, ortaya çıkardıkları tapınağın dünyada son Mithras kutsal alanı olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Mithras, Roma İmparatorluğu'nun ezoterik ve gizem inancıdır. Tören ve ayinleri gizlidir. Bütün bu gizli tören ve ayinler Zerzevan Kalesi'nde yer altındaki yapı ve tapınaklarda gerçekleştiriliyor. 

Kazılarda yılın belirli dönemlerinde Roma İmparatorluğu'nun farklı yerlerinden gelen ve ezoterik inanca mensup 'Mithras'çıların kaldıkları yerleri bulduk. Kazıları bu alanda sürdürüyoruz. Çalışmaları bilim dünyasına sunacağız.''

YABANCILARIN İLGİSİ

Coşkun, hakkında hiçbir yazılı belge olmayan gizemli inançla ilgili bilgilere ulaşarak, bunları bilim dünyasına sunduklarını ifade ederek,  konaklama yapılan alandaki çalışmaları ise yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Zerzevan Kalesi'ndeki yoğunluğu en çok merak edilen bu alanda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını belirten coşkun, şöyle dedi:

''Amerika, İngiltere, İsviçre, Japonya, Rusya başta olmak üzere her ülkeden Mithras kutsal alanını görmeye gelenler var. Buraya gelen ziyaretçiler Roma İmparatorluğu sınırları içerisindeki en eski ezoterik inancın yaşandığı bölgeyi görmeye geliyorlar. Bölgenin ve ülkenin turizmi açısından bu çok önemli.''

MİTHRAS DİNİ

Zerzevan Kalesi’nin kuzeyinde yer alan Mithras tapınağı ise yer altına ana kaya oyularak inşa edildi. 

Demirtaş ve Bener’in “Arafta Düet”i Diyarbakır’da Demirtaş ve Bener’in “Arafta Düet”i Diyarbakır’da

Yapının doğu duvarında ana kayaya oyulmuş sütunlar, ortada büyük, yanlarda ise iki küçük niş bulunuyor.

''Mithras'' güneş tanrısı diye biliniyor ve ışığın, savaşın, adaletin, inancın simgesi olarak MS 2. ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nda oldukça yaygınlaşıyor, MS 4. yüzyılda ise Hıristiyanlığın yayılmasıyla yasaklanıyor.

Gizem dini Mithras, Roma'nın egemen olduğu bütün topraklarda özellikle askerler, tüccar ve aristokratlar arasında oldukça yaygınlaşıyor.

Dinsel törenleri gizli ve dışarıya tamamen kapalı. Sadece erkeklerin kabul edildiği bu dine katılanlar yedi aşamadan geçiyor. Törenler yer altında mağaralarda veya tapınaklarda gerçekleştiriliyor.

(AA)

Editör: EYYUP KAÇAR