Diyarbakır'ın en büyük hastaneleri arasında bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde usulsüzlük CİMER şikayetinin ardından kente gelen müfettişlerin araştırmasıyla belirlendi.

SÖZCÜ'nün haberine göre Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi kullanılmak üzere 6 aylık Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ile bu cihazı kullanacak personel için hizmet alımı için 2023/317693 ihale kayıt numarasıyla ihale açıldı. Açık usul yapılan ihaleyi Yentürk İnşaat Otomotiv Medikal Nakliye Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kazanırken, Söz konusu firmanın getirdiği cihazın arızalı çıkması üzerine firma hastanedeki mevcut eski cihazı yeni cihaz gelene kadar 3 ay boyunca kullandı. Firma bu süre zarfında kamuya ait cihazı kullanmasına rağmen sanki ihale sonrası yeni cihazın kurulumu yapılmış gibi bu süre zarfındaki tüm işlemlerin faturasını hastaneneye verdi.

CİMER’e yapılan ihbarın ardından görevlendirilen Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri  olayla ilgili idari yönden soruşturma başlattı. Müfettiş raporunda, ihale sözleşmesinin imzalanması sonrasında hizmetin ifası sürecinde firmanın taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmediğine vurgu yapıldı.

Diyarbakır Belediyesi, CEMR'i imzaladı Diyarbakır Belediyesi, CEMR'i imzaladı

Müfettiş raporunda, hizmet verdiği cihazın teknik şartnameye aykırı olduğu gibi, sözleşme süreci içerisinde dönem dönem cihazın bulundurulmaması veya arızalanması nedeniyle hastaneye ait cihazla hizmet verilerek sanki kendi cihazlarıyla hizmet veriliyormuş gibi kamunun zarara uğratıldığı yer aldı.

Sözleşme sonrasında hizmetin şartname ve sözleşmeye uygun şekilde sunulup sunulmadığının kontrolünün dahi yapılmadığının altı çizidi.

Raporda, tekliflerin değerlendirme aşamasında tüm aykırılıklara rağmen ihalenin Yentürk firmasında bırakıldığı ve bu şekilde sözleşme imzalanarak firmaya kamu hazinesinden ödeme yapıldığı için kamunun doğrudan zarara uğratıldığı kaydedildi.

Müfettişin idari yönden kamu zararı oluştuğu yönündeki tespitleri sonrasında hazırlanan tevdi raporu üzerine Sağlık Bakanlığı Yentürk firmasına bu usulsüz işlemlerinden dolayı 7 Mayıs 2024 ve 7 Mayıs 2025 tarihlerini kapsayacak şekilde 1 yıl boyunca tüm kamu ihalelerine girmekten yasakladı.

Firma hakkında Sağlık Bakanlığınca 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçundan da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.

Editör: Özgür Ayaydın