Turistlerin en çok başvurduğu seyahat ve rehber kitaplarının yayıncısı olan, aynı zamanda internet yayıncılığı ve sosyal medya platformlarında turistik önerme ve bilgilendirmeler yapan Lonely Planet, Türkiye ilgili gezi rehberinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi kısmında Diyarbakır, yer almadı.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 19.42.00

 DİTAV Diyarbakır Şubesi kurucu üyelerinden Dr. Yılmaz Kaya, tarihi geçmişi ansiklopedilere sığmayacak kadar binlerce yıl önceye dayanan kadim şehir Diyarbakır ‘ın, seyahat bilgilerini dünya ile paylaşan bir kaynak tarafından adeta yok sayılmasının iyi niyetli bir tutum olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 19.41.06

Kaya, Diyarbakır’ın sahip olduğu başta tarih, kültür ve mutfak zenginlikleri ile ilgili bilgilerin gezginler ve turistlere aktarılmamasının Diyarbakır’ın tarihi değerlerine ve değişik kültürleri tanımaya yönelik seyhat eden gezginlerine haklarına saygısızlık olduğunu vurguladı.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 19.42.01

Yılmaz Kaya, Lonely Planet’in bu özensiz ve saygısız tavrı ile ilgili olarak tüm mecralarda gerekli girişimleri ve kınamaları yapacaklarını işaret ederek, ‘'10 bin yılı aşkın tarihi geçmişe sahip kadim Diyarbakır ‘da halen kazı çalışmaları devam eden Amida Höyük, Zerzevan Kalesi ve Mitras Tapınağı gibi eşşiz tarihi değerlerin bile ıskalanmasını iyi niyetli bir davranış olarak görmüyoruz. Bu şehrin duyarlı insanları olarak olarak konuyla ilgili tepkimizi Lonely Planet'e iletip hatanın düzeltilmesini isteyeceğiz.’’ dedi.

Editör: Ayşegül Yaşar