Özgür Ayaydın

Bir süre önce merkeze bağlı Çarıklı Mahallesinde  Maden Tetkik ve Arama (MTA) ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ortak yürüttüğü projede yaklaşık 2 bin metre derinlikte 38-40 lt/sn. debide 64 derece sıcaklığında jeotermal su bulundu.

Bir taraftan bu suyun kaplıca, seracılık ve konut ısıtmada kullanılması için çalışmalar yapılırken, diğer taraftan MTA, yöre insanına katkı sumak ve istihdam oluşumunu sağlamak amacıyla il genelinde jeotermal aramalarını yoğunlaştırdı.

Çalışmalar sönmüş volkanik dağ olması dolayısıyla Karacadağ eteklerinde ''demir girmez'' diye nitelendirilen taşla kaplı alanlarda gerçekleştiriliyor.

Arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması halinde bugüne kadar Karacadağ'ın bazalt taşlarla kaplı olmasından dolayı yüzyıllardır ''taşı kara bahtı kara ''diye tabir edilen kaderinin kısa sürede değişebileceği, yörenin âdeta ''sera üssü'' haline gelebileceği ifade ediliyor. 

BAHT7

4 RUHSAT ALINDI

Bu kapsamda MTA, Diyarbakır çevresinde toplam 20 bin hektar alanı kapsayan 4 ruhsatta arazi çalışmalarına başladı.

3 gün önce düzenlenen ''Diyarbakır'ın Geleceğinde Jeotermalin Yeri Konferansı”na katılan MTA  Güneydoğu Anadolu Jeotermal Enerji Aramaları Proje Sorumlusu Dr. Aydın Çiçek konuşmasında, ruhsatı alınan yerlerin Karacadağ ve İl Merkezinin batısı ile güney batısı boyunca uzandığını söyledi.

Çalışmalarının yüzde 50'sini tamamladıklarını aktaran Çiçek, sıcak suyun bulunup çıkarılması halinde Diyarbakır'a bunun büyük katkı sunacağını vurguladı.

ÇOK SAYIDA JEOTERMAL SERA KURULABİLİR

Karacadağ bölgesinin yaklaşık 97 bin hektar taşlık araziden oluştuğuna işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

''Seracılıkta artık toprak araziye ihtiyaç yok. Betonla kaplanan yerde oluşturulan sera içerisine yerleştirilen saksılarda sebze ve meyve yetiştirmek mümkün. Bu nedenle ilimizde kayalıkların temizlenmesine gerek kalmadan seracılık yapılabilir. Sıcak suyun çıkarılması durumunda  bölgede çok sayıda jeotermal sera kurulabilir. Ülkemizde jeotermal enerji ile Ağrı-Diyadin, Erzurum, Balıkesir, İzmir-Dikili, Aydın, Manisa-Kula vb. gibi birçok ilde Organize Sera Bölgeleri (TDİOSB) kuruldu veya kurulması planlanıyor. Karacadağ'ın Diyarbakır ve Siverek hattı seracılık için uygun bir bölge.' Jeotermal seracılık yaparken aynı zamanda güneş enerjisi ile potansiyel daha da arttırılabilinir.  Karacadağ'da  jeotermal enerjinin bulunması durumunda çok sayıda sera kurulabilir. ''

BAHT9

EKONOMİYE KAZANDIRMAK EN BÜYÜK HEDEFİMİZ

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yürüttüğümüzi çalışmalara, MTA Genel Müdürlüğü ile Enerji Hammadde Etüt ve Arama Daire Başkanlığ büyük önem veriyor. MTA Güney Doğu Anadolu Bölge Müdürümüz Adnan Cengiz bey ve ekibi de gece gündüz demeden bize katkı sunuyor. Jeotermalin önemini ortaya koymak için bu organizasyonun düzenlenmesine büyük katkıları olan Dicle Barç başkanlığındaki Diyarbakır Jeoloji Mühendisleri Odasına ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına yürekten teşekkür ediyoruz. Hep beraber Diyarbakır ilinin jeotermal potansiyelini ekonomiye kazandırmak en büyük hedefimizdir.''

Editör: Özgür Ayaydın