Fotoğraf avukat Halit ötüşün arşivinden. Antoloji Diyarbakır x hesabınının paylaştığı bu siyah beyaz fotoğrafın bulunduğu yer bir zamanlar Diyarbakır’ın en ünlü semtlerinden biri olan ofiste Akkoyunlu 2.sokağın bulunduğu yer. Burada bir süre öncesine kadar deprem sonrası yıkılan Halk Kütüphanesi de vardı.

Diyarbakır Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ait buğday siloları daha yeni kurulmuş. Hemen sağ tarafta bulunan yapılar ise Kooperatif Evleri. Şimdi onların yerinde yüksek binalar var.

Diyarbakır'da AK Partililer ve bürokrasiyi buluşturan gece Diyarbakır'da AK Partililer ve bürokrasiyi buluşturan gece

Whatsapp Image 2024 06 14 At 01.30.58

Mimarlık Dergisi, Diyarbakır’ın Sur dışında gelişen bu ilk bölgesiyle ilgili yazı kaleme aldı. Yazıda, ofis semtinin gelişimi, resmi binaların Sur dışında yapılış süreci anlatılıyor.

Yazıda şöyle deniliyor:

“1950’den sonra sur dışında birçok idari, eğitim, sağlık yapısının yer aldığı yeni bulvarlar ile bunları birbirine bağlayan yollar açılmıştır. Dağ Kapı’dan açılan ve Seyrantepe kavşağında sonlanan Elazığ Yolu ile Urfa Kapı’dan açılan ve İstasyon Bulvarı’nda sonlanan Akkoyunlu Caddesi’nin çevresinde kentsel yaşam alanları düzenlenmiştir. Her iki ana çıkış güzergâhını Suriçinde surlara paralel bir yol bağlarken, sur dışındaki imar çalışmaları sonucu yeni yollar oluşturulmuştur. Özellikle kooperatif ve kredi teşvikleriyle Müfettişlik çevresi ve Lise Caddesi üzerinde 2, 3 katlı özel mülkiyetli konutlar ile apartmanlar yapılmıştır. Bu yeni oluşumla birlikte mahalle çarşıları olarak tanımlanabilecek küçük alışveriş grupları oluşmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çevresinde daha çok, bahçeli 2 katlı konutlarla kurulan yerleşim bölgesi ofis semti olarak gelişimine devam etmiştir.”

Whatsapp Image 2024 06 14 At 01.33.25

Dergide TMO’nun yeri de ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ile ilgili bilgiler ise şöyle:

“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Akkoyunlu Caddesi’nin Ekinciler Caddesi ile oluşturduğu kavşak bölgesinde yer alan, yerleşke biçiminde bir yapı grubudur. Demiryolu ile Akkoyunlu Caddesi arasına sıkışmış bölgenin ön kısmında idare binası, lokal, lojmanlar, güvenlik birimi ile kömürlük, daha geri alanda ise malzeme deposu, şube hizmet binası ve silolar yükselmektedir. 1950’li yıllarda yapılmış ilk dönem idare binası 1984 yılında yıkılmış, yerine bugünkü yapı inşa edilmiştir.  Bunun yanında idare binasının hemen arkasındaki malzeme (erzak) deposu, dönem özelliklerini taşıyan biçim, malzeme, teknik ve tasarımı yansıtmaktadır. 1956 yılı yapımı, 2 bloktan oluşan ilk dönem lojmanlar, günümüzde de kullanılmaktadır. Aynı katta üç konuttan oluşan lojmanlar, yaklaşık 60 m2 kadardır. Hemen yanındaki çok katlı lojmanlar ise daha yakın dönemlidir.”

Editör: HABER MERKEZİ