Bilim insanları, yapay zeka ile doğada bulunmayan yeni proteinler üretti.

Bilim insanları, eski Meta araştırmacılarının kurduğu EvolutionaryScale şirketi tarafından geliştirilen ESM3 yapay zeka modeliyle  sentetik biyoloji alanında yeni bir çalışma yaptı.

Bilim insanları, 2 Temmuz'da bioRxiv'de yayınladıkları bir çalışmada, doğal floresan proteinlerle sadece yüzde 58 benzerlik taşıyan yeni bir floresan protein oluşturmak için ESM3'ü kullandıklarını açıkladı. 

Araştırma ekibi, ticari olmayan bir lisansla modelin küçük bir versiyonunu yayınladı ve büyük versiyonunu ticari araştırmacıların kullanımına sunmayı planlıyor. 

EvolutionaryScale'e göre, bu teknoloji, ilaç keşfinden plastik bozunumu için yeni kimyasallar tasarlamaya kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceği bildirildi.

''ESM3, ChatGPT'ye güç veren OpenAI'nin GPT-4'üne benzer büyük bir dil modelidir'' diyen bilim insanları, modeli 2,78 milyar protein üzerinde eğittiklerini ve proteinlerin dizisi, yapısı ve işlevi hakkında bilgi toplandığını söyledi.

''SANİYELER İÇİNDE BAŞARILDI''

Bilim insanları, ESM3'ün, var olan proteinleri tahmin etmenin ötesine geçtiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Yeni çalışmada, ESM3 kullanılarak yeni bir floresan protein oluşturması sağlandı. Bu protein, ışığı yakalayıp daha uzun bir dalga boyunda geri salan ve yeşil bir ton oluşturan bir türdür. 

Sonuç olarak, doğada bulunan hiçbir şeye benzemeyen ve 'esmGPF' olarak adlandırılan yeni bir yeşil floresan protein elde edildi.

Bu sürecin, doğal evrimle elde edilmesi 500 milyon yıl sürebilirdi, ancak yapay zeka ile saniyeler içinde başarıldı.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR