NBA takımlarından San Antonio Spurs'u 5 kez şampiyon yapma başarısı gösteren Gregg Popovich, takımının Portland Trail Blazers oynadığı karşılaşmanın ardından yayıncı kuruluş ESPN’e yaz tatili planını anlattı.

Pophovich4

''DİYARBAKIR’A AŞIK OLMUŞTUM''

Tatil için çocuk ve torunlarıyla ABD’den ayrılıp ilk önce Fransa’nın başkenti Paris’e gideceğini ardından istanbul’a geçeceğini ifade eden Popovich, şunları kaydetti:

''İstanbul’u çok seviyorum, orada 7 gün kalacağım. Birçok nedenden dolayı İstanbul, tüm dünyada en çok sevdiğim şehir. Türkiye’nin doğusunda, Diyarbakır isimli bir şehirde yaklaşık bir yıl yaşadım. O zamanlar 21 yaşındaydım, askerdim ve Diyarbakır’a aşık olmuştum. Oralara yeniden gideceğim ve sokaklarda dolaşıp yemek yiyeceğim için çok heyecanlıyım.’'

Diyarbakır'da otomobilin çarptığı kız öldü Diyarbakır'da otomobilin çarptığı kız öldü

28 yıldır San Antonio Spurs'un başantrenörü ve aynı zamanda kulüp başkanı olan Popovich’in İstanbul’a ilk ziyareti 1971 yılında askerliğini yapmak üzere Diyarbakır’daki Prinçlik Üssüne gelişi sayesinde oldu.

Şehre 20 kilometre uzaklıktaki şimdiki adıyla Yolboyu Mahallesinde Amerika ve Türkiye ortaklığındaki radar üssünde 1 yıl kalan ve izinli günlerinde kadim şehir Diyarbakır’ı gezdiğini vurgulayan Pophovich, kısa süre sonra geleceği Diyarbakır’da 53 yıl aranın ardından anılarındaki mekanları gezecek.

P O P O V İ C

Gregg Popovich kimdir?

Aslen babası Sırp, annesi Hırvat olan Popovich, Indiana eyaletinin Doğu Chicago (East Chicago) kentinde dünyaya geldi. Liseyi Merrillville'de bitirdi. Üniversiteyi 1970 yılında Amerikan Hava Kuvvetlerinde tamamladı. 1 yıl süren askerliğini Diyarbakır’daki NATO Üssünde yaptı. Üniversitede 4 yıl basketbol oynadı. Okulu bitirdikten sonra 5 yıl hava kuvvetlerinin basketbol takımında görev yaptı. Kaptanlık yaptığı sırada takımı şampiyon olmuştu. 1973 yılında hava kuvvetleri takımında yardımcı antrenör olarak göreve başladı. 6 yıl bu görevi yaptı.

Denver Üniversitesi'nde beden eğitimi üzerine yüksek lisans yaptı. 1987-88 sezonunda o sıralar San Antonio Spurs takımını çalıştıran Larry Brown'ın yardımcısı oldu. 1992 yılında Golden State Warriors takımına transfer oldu.

1994 yılında San Antonio'ya basketbol operasyonlarından sorumlu yardımcı başkan ve genel menajer olarak geri döndü. 1996-97'de takımın başında olan Bob Hill'in görevine son verdi ve kendisi sahaya baş antrenör olarak indi. Spurs ve "Pop" tarihlerindeki ilk şampiyonluklarını 1999 yılında New York Knicks'i yenerek elde etti. Ardından 2003, 2005 ve 2007 yılında kazandıkları şampiyonluklarla birlikte NBA'de en çok şampiyonluk kazanan dördüncü takım oldu. Ve son olarak 2013-2014 sezonu finalinde Miami Heat'i 4-1 yenerek beşinci NBA şampiyonluğunu kazandı.

Popovich, 2003 yılında mevsimin en iyi antrenörü seçildi. 2004 yılında olimpiyatlarda ABD takımının antrenörlüğünü de yaptı ve takımıyla bronz madalya kazandı. 2 Mart 2006'da meslek hayatında 500'üncü galibiyete en erken ulaşan antrenör oldu. Ayni sezonda Spurs ligi 63 galibiyet, 19 yenilgi ile tamamladı. 12 Ocak 2007 yılında Minnesota Timberwolves galibiyeti ile 600'üncü galibiyetini elde etti. Popovich, 19 Mayıs 2008'de de takımının New Orleans Hornets galibiyeti ile playoff'larda 100'üncü galibiyetine ulaştı. Evli olan antrenörün 2 çocuğu bulunuyor.

Editör: Özgür Ayaydın