Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı Paslanmaz çeliğin kendini onaran sırrı

Enerjiyi depolayarak elektrik şebekesindeki stresi azaltmak amacıyla dünyanın en büyük pili üretiliyor.

Maine'in Lincoln kasabasında inşa edilmesi planlanan dünyanın en büyük pili, bölgenin elektrik şebekesindeki stresi hafifletmeyi amaçlıyor. 

Bu devasa proje, Enerji Bakanlığı'nın 147 milyon dolarlık hibesiyle destekleniyor ve Form Energy adlı bir enerji girişimi tarafından hayata geçirilecek.

Form Energy temsilcileri, planlandığı gibi inşa edilmesi halinde bu pil sisteminin 8.500 megavat-saat (MWh) enerji depolama kapasitesine sahip olacağını duyurdu. 

Şirketin CEO'su ve kurucu ortağı Mateo Jaramillo, bu kapasitenin dünyada bugüne kadar duyurulan en yüksek enerji depolama kapasitesi olduğunu belirtti. 

Mevcut rekor ise, Kaliforniya'daki Edwards ve Sanborn güneş artı depolama projesinin 3.287 MWh’lik kapasitesiyle elinde bulunuyor.

ENERJİ DEPOLAMADA YENİ DÖNEM

Pil sistemi tam kapasite çalıştığında, bir elektrikli aracın tek bir şarjla 50 milyon kilometre yol katetmesine olanak tanıyabileceğini kaydeden yetkililer, şöyle dedi:

''Bu, Dünya’nın etrafını tam 1.228 kez dolaşmaya yeter! Karşılaştırma yapmak gerekirse, en iyi dizüstü bilgisayarların kapasitesi yaklaşık 65 Wh civarında, bu da bu pilin dizüstü bilgisayarınızdan 130 milyon kat daha fazla enerji depolayabileceği anlamına geliyor.''

Form Energy’nin yeni demir-hava pil sistemi, ''tersinir paslanma'' olarak bilinen bir süreçle çalıştığını anlatan yetkililer, ''Kısacası, pil boşaldığında havadaki oksijeni alarak içerisindeki demiri pasa dönüştürüyor. Pil yeniden şarj olduğunda ise bu süreç tersine dönüyor, pas tekrar demire dönüşüyor ve havaya oksijen salınıyor'' dedi.

KAYNAK: Live sience

Editör: EYYUP KAÇAR