Pirana benzeri yeni bir balık türü keşfedildi Pirana benzeri yeni bir balık türü keşfedildi

Pasifik Okyanus'unun bin metre derinliğinde dünyanın en nadir kalamarı görüntülendi

Minderoo Vakfı ve Batı Avustralya Üniversitesi (UWA) Derin Deniz Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, Samoa Geçidi'nde, Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 1.000 metre derinliğinde ilginç deniz canlısını görüntüledi.

Serbest düşen yemli bir kamera sayesinde yakalanan bu nadir karşılaşma, derin deniz canlılarının çeşitliliğini belgeleyen bir araştırma gezisi sırasında gerçekleşti.

Ahtapot kalamar olarak bilinen yaratıkların, ''Octopoteuthidae'' familyasına ait ve sekiz kola sahip olduklarını kaydeden araştırmacılar, ''devasa boyutlarıyla tanınan bu türün şimdiye kadar rapor edilen en uzun bireyi, 2,3 metre uzunluğundaki bir dişiydi'' dedi.

IŞIK ÜRETEN ORGANLAR

K A L A M A R

Araştırmacılar, bu kalamar türünün ''fotofor'' adı verilen ışık üreten organlarının hayvanlar alemindeki en büyüklerden biri olduğunu belirtti.

Mürekkep balıklarının biyolojik ışıklarını kullanırken bunu görmenin nadir bir olay olduğunu anlatan araştırmacılar, ''Görüntüleri incelerken çok nadir bir şeyi yakaladığımızı fark ettik. Buna tanık olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum'' dedi.

UWA'nın Derin Deniz Araştırma Merkezi direktörü Alan Jamieson, ''Bu muhteşem hayvanların canlı gözlemlerinin nadirliği, coğrafi konumlar, derinlik ve davranışlar hakkında bilgi toplamada her karşılaşmayı değerli kılıyor'' dedi.

Live Sience

Editör: Meral Özdemir