Yapılan yeni bir araştırmada, milyonlarca yıl önce yeryüzünde hüküm süren, devasa silindir şeklindeki gizemli bir yaşam formu olan ''Prototaksitler''in bilinen hiçbir canlı türüne benzemediği ortaya çıktı. 

DEVASA GİZEMLİ YAPILAR

SOHR: İsrail ordusu Quneytira kırsalına girdi SOHR: İsrail ordusu Quneytira kırsalına girdi

Yaklaşık 440 ila 360 milyon yıl önce yaşamış olan Prototaksitlerin, sekiz metreye varan boyları ve bir metreye ulaşan genişlikleriyle adeta birer dev olduklarını belirten bilim insanları, başlangıçta mantar oldukları düşünülen bu tuhaf canlıların, bambaşka bir hikaye anlattıklarını söyledi.

MANTAR MI, DEĞİL Mİ?

İskoçya'da bulunan Prototaxites taiti türünün fosillerini inceleyen bilim insanları, bu canlıların mantarlardan çok farklı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

''Mantarlara benzer tüp yapılarına sahip olsalar da, bu tüplerin dallanma ve yeniden birleşme şekilleri oldukça garipti. Dahası, mantar hücrelerinde bulunan kitin maddesine dair hiçbir ize rastlanmadı. Bunun yerine, bitkilerin odun ve kabuğunda bulunan lignin maddesi tespit edildi.''

YAŞAM AĞACININ KAYIP HALKASI

Bilim insanları, prototaksitlerin bilinen hiçbir canlı türüne ait olmadığını, belki de yaşam ağacının tamamen soyu tükenmiş, benzersiz bir dalına ait olduğunu anlatarak, bu durumun, yaşamın evrimi ve Dünya'nın yaşanabilir hale gelmesi hakkındaki mevcut teorilerin de yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

YAŞAMIN SINIRLARINI ZORLAYAN KEŞİF

Leeds Üniversitesi'nden Prof. Benjamin Mills de, ''Prototaksitler her zaman eşsiz bir gizem olmuştur. Bu yeni çalışma, onların bitki-mantar radyasyonunun bir parçası olmadığını ve tamamen başka bir şey olduğunu güvenle gösteriyor'' dedi.

Kaynak: sciencefocus.com