Bilim insanları, Dünya'nın bir zamanlar Satürn benzeri bir halka taktığını keşfetti.

Yeni bir bilimsel araştırma, Dünya'nın geçmişinde Satürn gibi devasa bir halka sistemine sahip olabileceğini ortaya attı.

Bu çarpıcı bulgu, milyonlarca yıl önce yaşanan buzul çağının sırrını çözmeye yardımcı olabilir.

KOZMİK TOZ BULUTU

Araştırmacılara göre, yaklaşık 466 milyon yıl önce, Dünya'nın yörüngesinde devasa bir asteroit parçalandı ve gezegenimizi çevreleyen geniş bir enkaz halkası oluştu. Bu halka, güneş ışığını engellediği gibi, Dünya'ya sayısız meteor yağmuruna neden oldu. Meteorların etkisiyle gezegenin yüzeyi soğudu ve uzun süren bir buzul çağı başladı.

TESADÜF MÜ, YOKSA KOZMİK BİR SENARYO MU?

Bilim insanları, bu teoriyi desteklemek için Dünya'nın geçmişine baktı. 

Ordovisyen dönemi olarak bilinen bu dönemde, dünyada yaşanan ani soğuma ve artan meteor çarpışmalarının bu hipotezi güçlendirdiğin i kaydeden bilim insanları, ''Özellikle, çarpma kraterlerinin büyük bir kısmının ekvator bölgesinde yoğunlaşması, bu olayın tesadüf olmadığını gösteriyor'' dedi.

GİZEMLİ HALKALARIN İZLERİ

Araştırmacılar, bu antik halkaların izlerini Dünya'daki kayıtlarda bulmaya çalıştıklarını belirterek, o dönemdeki tortul kayaçlarda gözlemlenen yoğun meteoritin parçacıklarının, bu teorinin en güçlü kanıtlarından biri olduğunu söyledi.

DÜNYA TARİHİNİN YENİDEN YAZILMASI

Bu yeni keşfin, Dünya'nın geçmişine dair anlayışı kökten değiştirebileceğini anlatan bilim insanları, halkaların, gezegenin iklimini ve yaşamın evrimini şekillendiren önemli bir faktör olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.

GELECEĞE DÖNÜK ETKİLER

Bilim insanları, bu bulguların sadece geçmişe ışık tutmakla kalmadığını, aynı zamanda geleceğe dair de önemli çıkarımlar sunduğunu kaydederek, ''Dünya dışı olayların, gezegenimizin iklimini nasıl etkileyebileceği konusunda daha bilinçli olmamızı sağlıyor'' dedi.

KAYNAK: Livesience