Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taş işçileri, kavurucu sıcağa rağmen volkanik kaya kütlelerini parçalayarak ekmeklerini kazanmanın mücadelesini veriyor.
Volkanik Nemrat Dağı eteklerinde çıkarılan Ahlat taşı, bölgede bina, cami, minare, mezar ve çeşme yapımında tercih ediliyor. Yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğine sahip Ahlat taşı, ilçedeki birçok kişiye de geçim kaynağı oluyor.
Volkanik kaya kütlelerini balyoz, manivela ve büyük mıhlarla parçalayarak yapı malzemesine dönüştüren işçiler, zorlu ekmek mücadelesine sabahın erken saatlerinde başlıyor. Önce demir ve kalın çivilerle kaya kütlesinde uygun damarlar tespit eden ustalar, daha sonra buralara kalın mıhlar çakıyorlar.
Karasa dedikleri uzun demirleri çiviyle iz açılan alana yerleştiren ustalar, daha sonra demirlerin üzerinde zıplayarak kaya kütlesinin yerinden oynamasını sağlıyor. Yerinden koparılan kaya kütlesi parçalara ayrılarak yapı için uygun hale getiriliyor.
Kaya kütleleri küçük çiviler yardımıyla 70 ile 80 kilogram ağırlığındaki parçalar haline getiriliyor ve kamyonlara yüklenerek taş kesim ve işleme ocaklarına götürülüyor.