Bilinen en ürkütücü arkeolojik bulgu olan kadın mumyanın sır perdesi aralanıyor.

Mısır'ın Luksor kentinde yaklaşık 90 yıl önce keşfedilen ve 'Çığlık Atan Kadın' olarak bilinen mumya, sonunda sırlarını açıklıyor.

1935 yılında New York Metropolitan Müzesi'nin önderlik ettiği bir keşif gezisinde bulunan bu mumya, tüyler ürpertici açık ağız ifadesiyle dikkati çekiyor.

Kahire Üniversitesi Kasr Al Ainy Hastanesi'nde radyoloji profesörü olan Dr. Sahar Saleem liderliğindeki araştırma ekibi, son teknolojiyi kullanarak mumyanın gizemini çözmeyi başardı.

BT taramaları, taramalı elektron mikroskobu ve diğer yüksek teknolojili ekipmanlarla yapılan incelemeler, kadının hayatı, ölümü ve mumyalama süreci hakkında şaşırtıcı ayrıntıları ortaya çıkardı.

İÇ ORGANLARI ÇIKARILMAMIŞ

İ S K E L E T

Mumyanın beyin de dahil olmak üzere iç organlarının varlığı, genellikle mumyalama sırasında çıkarılması gerektiği düşünülen organların neden çıkarılmadığına dair önemli ipuçları sundu.

Saleem, ''Bu ve mumyanın iyi korunmuş görünümü, iç organlarının çıkarılmamasının kötü mumyalama anlamına geldiği yönündeki geleneksel inanışa aykırıdır'' dedi.

Daha önce organların varlığının ve dikkatsiz bir mumyalama sürecinin onun korkunç ifadesine neden olabileceği düşünülüyordu. Ancak yeni bulgular bu anlatıyı sorguluyor. 

Ölümünde yaklaşık 48 yaşında olduğu tahmin edilen kadının boyunun 1,54 metre olduğunu kaydeden Saleem, hafif omurga artriti belirtileri olan kadının ölümünden önce birkaç dişini kaybettiğini ifade etti.

Saleem, pahalı ardıç ve tütsü gibi malzemelerle mumyalanmış olmasının, onun önemli bir statüye sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu belirterek, ''Çığlık atan kadın, onun nasıl öldüğünü ve mumyalandığını gösteren gerçek bir 'zaman kapsülü'. mumyanın dikkatle korunmuş olması ve kullanılan malzemelerin kalitesi, kadının önemini vurguluyor'' dedi.

YÜZ İFADESİNİN ANLAMI

Yüz ifadesinin kasların ölüm sonrası sertleşmesi anlamına gelen kadavra spazmının sonucu olabileceğini öne süren araştırmacılar, ''Bu durum genellikle şiddetli ölümlerle ve aşırı acıyla ilişkilendirilir'' dedi.

"Vay Canına!" sinyali uzaylılar mı "Vay Canına!" sinyali uzaylılar mı

Araştırmacılar mumyanın ölüm nedeninin kesin olarak belirlenemediğini belirterek, spazmların genellikle şiddetli kavgalar veya boğulma vakalarında görüldüğünü, ancak bu durumların onun ölümünde bir rol oynayıp oynamadığının bilinmediğini söyledi.

KAYNAK: sciencefocus.com

Editör: EYYUP KAÇAR