Bilim insanları, evrenin çoğunun karanlıktan ibaret olduğunu doğruladı.
NASA'nın New Horizons uzay aracı, evrenin toplam ışık miktarını en hassas şekilde ölçerek, yıllardır gökbilimcilerin kafasını kurcalayan bir soruya yanıt getirdi: Evren gerçekten ne kadar karanlık?
Güneş Sistemi'nin içindeki ışık ve gezegenler arası toz bulutları, gökbilimcilerin evrenin derinliklerindeki galaksilerin yaydığı ışığı ölçmesini zorlaştırıyordu. Ancak New Horizons, Dünya'dan 5,4 milyar mil (8,8 milyar kilometre) uzaklığa giderek, bu engellerden sıyrıldı ve evrenin ışığını doğrudan ölçmeyi başardı.
Araştırma, evrenin kozmik optik arka planını (COB) ortaya koydu.
COB, evrenin başlangıcından bu yana biriken tüm yıldız ve kara deliklerin yaydığı ışığı temsil ediyor.
Bu ışığın ölçümü, evrenin yapısı ve tarihi hakkında daha doğru bilgilere ulaşmamıza yardımcı oluyor.
Arizona'daki NOIRLab'dan astronom Tod Lauer, ''COB'yi iç güneş sisteminden doğru bir şekilde ölçmek neredeyse imkansızdı'' dedi. Ancak New Horizons, Kuiper Kuşağı'nda yeterince uzaklaştığında, uzay aracı evrenin derinliklerine odaklandı ve evrenin karanlık yüzünü ortaya çıkardı.
Sonuçlar, gökbilimcilerin galaksilerden kaynaklandığını düşündüğü ışık miktarıyla uyumlu çıktı. Bu da, evrenin görünür ışık spektrumunda büyük bir eksiklik olmadığını gösteriyor.
Lauer, ''Galaksilerin ötesinde sadece karanlık var'' dedi.
Bu buluş, evrenin büyük kısmının karanlık olduğunu doğrularken, evrenin hala keşfedilmeyi bekleyen pek çok gizemi barındırdığını da hatırlatıyor.
KAYNAK: livesience