Bilim insanları, evrende yuvarlak gezegenler olup olmadığını araştırdı.

Hepimiz Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyoruz, peki ya diğer gezegenler? Evrendeki her gezegenin yuvarlak olması gerekiyor mu? Aslında, gezegen olmanın temel şartlarından biri, yeterli kütleye sahip olup kendi üzerine çökerek yuvarlak bir şekil almasıdır. Ancak bu, gezegenlerin mükemmel küreler olduğu anlamına gelmez.

GEZEGENLER NEDEN YUVARLAK ?

Bilim insanları bir gezegenin kütlesi arttıkça, kendi üzerine uyguladığı çekim kuvvetinin de artığını belirterek, bu kuvvetin, gezegenin tüm maddelerini merkezine doğru çektiğini ve sonuç olarak gezegenin yuvarlak bir şekil aldığını söyledi.

MÜKEMMEL KÜRE OLMAYAN GEZEGENLER

Dünya gibi birçok gezegenin, kendi ekseni etrafında dönerken ekvator bölgesinde hafif bir şişkinlik gösterdiğini kaydeden bilim insanları, bu şişkinliğin de gezegenin dönüşü sırasında oluşan merkezkaç kuvvetinin etkisiyle oluştuğunu ifade etti.

''Bazı gezegenler, özellikle hızlı dönenler, kutup bölgelerinde hafifçe düzleşebilir. Bu durum, merkezkaç kuvvetinin kutuplara etkisinin daha az olması nedeniyle oluşur'' diyen araştırmacılar, bir gezegen yıldızına çok yakınsa yıldızın güçlü çekim kuvveti, gezegenin şeklini etkileyerek onu eliptik veya gözyaşı şeklinde yapabildiğini söyledi.

Araştırmacılar, bazı bilim kurgu eserlerinde görülen çıkan toroidal (çörek şeklinde) gezegenler, teorik olarak mümkün olsa da henüz gözlemlenmediğini belirterek, ''Bir gezegenin böyle bir şekle sahip olabilmesi için çok hızlı dönmesi gerekir, ancak bu durum gezegenin parçalanmasına neden olabilir'' dedi.

Yeni keşif evrenle ilgili bilinenleri sarsacak! Yeni keşif evrenle ilgili bilinenleri sarsacak!

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR