Venezuela'da 4 bin yıllık kaya sanatıyla gizemli bir kültüre ait izler bulundu.

Venezuela'da arkeologlar, ülkenin güneydoğusundaki Canaima Milli Parkı'nda daha önce bilinmeyen 20 yeni kaya sanatı alanı keşfetti.

Bu alanların binlerce yıl öncesine ait olduğu ve ''daha önce bilinmeyen yeni bir kültürü temsil edebileceği'' belirtildi.

Simón Bolívar Üniversitesi'nden arkeolog ve araştırmacı José Miguel Pérez-Gómez, Live Science'a yaptığı açıklamada, bu buluntuların Güney Amerika'nın başka yerlerinde bulunan kaya sanatı tasarımlarından farklı olduğunu ifade etti.

RİTÜEL ANLAMI OLAN İŞARETLER

Kaya Sanati Haberi̇çi̇1

Keşfedilen çizimlerin, kırmızı renkte çizilmiş ve nokta çizgileri, X sıraları, yıldız şeklindeki desenler ve çeşitli geometrik motifler içerdiğini kaydeden Gomez, ayrıca, yaprak tasvirleri ve insanların basit çizimlerinin de yer aldığını, ''Petroglif'' adı verilen bazı resimlerin ise kayaya oyulduğunu ve yine çeşitli geometrik motiflerle süslendiğini söyledi.

Gomez, şöyle dedi:

''İnsanların bu sanatı neden yarattığı hala bir sır olarak kalıyor. Bu kadar eski insanların zihnine girmek neredeyse imkansız. Ancak, bu işaretlerin ritüel bir anlamı olduğu kesin. 

Kaya Sanati1

Farklı tasvirlerin doğum, hastalıklar, doğanın yenilenmesi veya iyi avlanma ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Kaya sanatının yaratıldığı yerlerin de manzara içinde bir anlam ve öneme sahip olduğu, tıpkı günümüzdeki kiliseler gibi bir rol oynadığına inanılıyor.

Dünyanın en eski termit tepecikleri keşfedildi Dünyanın en eski termit tepecikleri keşfedildi

Kaya sanatının tam olarak ne kadar eski olduğu bilinmiyor, ancak Brezilya'daki benzer eserlerin yaklaşık 4.000 yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiş. Ancak buradaki örnekler daha da eski olabilir.''

''YENİ KAYA SANATLARI BULUNABİLİR''

Gomez, Canaima Milli Parkı'nın Belçika büyüklüğünde ormanlar ve dağlık arazileri kapsayan devasa bir alan olduğunu söyledi.

Kaya Sanati Haber İçi̇

Parkın en ünlü özelliklerinden birinin, dünyanın en yüksek şelalesi olan ''Angel Şelalesi'' olduğunu da kaydeden Pérez-Gómez, bu parkın gizemli kültürün ilk olarak geliştiği ''sıfır noktası'' olabileceğini ve daha sonra Amazon Nehri, Guyanalar ve Güney Kolombiya gibi uzak bölgelere yayıldığını belirtiyor.

Keşfedilen 20 kaya sanatı alanında seramik ve taş alet kalıntılarının da bulunduğunu ve bu kalıntıların sanat eserlerini yaratan kişiler tarafından kullanılmış olabileceğini ifade eden Gomez, ''ancak, kesin sonuçlara varmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ayrıca, araştırmalar devam ettikçe Canaima Ulusal Parkı'nda daha fazla kaya sanatı alanının bulunması da muhtemel'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR