Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de keşfedilen 12 bin yıllık oymalar, insanlık tarihinin en eski takvimine ışık tutuyor.

İnsanlık tarihinin en eski tapınaklarından biri olarak bilinen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin bir sırrı daha keşfedildi. Son araştırmalar, bu kadim yapının yalnızca bir ibadet yeri değil, aynı zamanda dünyanın en eski ay-güneş takvimini barındırdığı belirlendi.

Yaklaşık 13.000 yıl önce, devasa bir taş sütuna işlenen oymalar, Güneş, Ay ve takımyıldızların evrelerini takip edebilen bir takvimin ilk örneği olduğu ortaya çıktı.

Edinburgh Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, tapınakta bulunan sütunlardan biri üzerinde 365 adet "V" şeklinde sembol bulunuyor.

Araştırmacılar, bu sembollerin her birinin tek bir günü temsil ettiğini ve 12 ay boyunca yılın tamamını kapsayan bir takvimi oluşturduğunu düşünüyor. Bu takvim, 11 ek günün de hesaba katılmasıyla dönemin astronomi bilgisine dair benzersiz bir pencere açıyor.

''V'' ŞEKLİ VE KUŞ OYMASI

Sütun üzerindeki "V" sembollerine ek olarak, boynuna benzer bir V şekliyle tasvir edilen kuş benzeri bir hayvan oymasının da dikkati çektiğini kaydeden araştırmacılar, ''Bu figürün, oyulduğu dönemdeki yaz gündönümü takımyıldızını temsil ettiği düşünülüyor. Belki de bu semboller, MÖ 10850 civarında gerçekleştiği tahmin edilen bir kuyruklu yıldız çarpmasının anısını yaşatmak için oyulmuştu'' dedi.

Diyarbakır'a 32 bin istihdam sağlıyor Diyarbakır'a 32 bin istihdam sağlıyor

ARKEOLOJİ VE ASTRONOMİDE HEYECAN YARATTI

Araştırmacılar, bu çarpmanın o dönemde büyük bir kültürel dönüşüme yol açabileceğini, hatta yeni bir tarikatın ya da dinin doğmasına neden olmuş olabileceğini belirterek, Göbeklitepe’nin bu yeni keşfinin, sadece arkeoloji dünyasında değil, aynı zamanda tarih ve astronomi alanlarında da heyecan uyandırdığını söyledi.

Kadim sütunların, yalnızca geçmişin sırlarını fısıldamakla kalmadığını, aynı zamanda insanlığın gökyüzüne duyduğu hayranlığın ve bilme arzusunun ne kadar derinlerde yattığını da gözler önüne serdiğini ifade eden araştırmacılar, '' Belki de bu taşlar, 13 bin yıl önce yaşayan insanların gökyüzüne bıraktıkları en eski izlerden biri olarak, zamanın ötesinde bir mesaj taşıyor: Gökyüzüne bak ve yıldızlarda kaybol'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR