Özgür Ayaydın
Teknolojik gelişmeler özellikle de son 50 yılda insan etkisiyle atmosfere salınan gazlara bağlı olarak doğal sera etkisi sonucunda dünyada ortalama sıcaklıklardaki artış artık kayıtlara geçiyor.
MGM'nin Haziran ayı raporunda tespit edilen sıcaklık artışları iklim değişikliğinin sonuçlarının göstergesi olarak yorumlarsak iklim değişikliğinin her geçen gün daha yakınlaştığını söyleyebiliriz.
SICAKLIK NORMALİN 3.3°C ÜZERİNDE
2024 yılı Haziran ayında ortalama sıcaklık, Doğubeyazıt çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken yurdun diğer bölgelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşştiği tespit edildi.
Türkiye'nin uzun yıllar Haziran ayı ortalama sıcaklığı 21.8°C olurken, 2024 Haziran ayı sıcaklığı ise 25.4°C olarak ölçüldü. Bu sıcaklık nedeniyle 2024 yılı Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak Haziran ayı olarak kaydedildi.
SICAK REKORU ŞANLIURFA’DA: 47.8
2024 Haziran ayında 65 yeni ekstrem maksimum sıcaklık, 1 adet yeni minimum sıcaklık gerçekleşirken, en yüksek sıcaklık ise 47.8 °C olarak Şanlıurfa Ceylanpınar’da gözlendi.
7 İLDE SON 64 YILIN EN DÜŞÜK YAĞIŞI
Raporda Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova’da son 64 yılın, Adana, Ardahan ve Osmaniye’de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya’da son 23 yılın haziran ayı en düşük yağışının aldığı vurgulandı.
YAĞIŞ YÜZDE 80 AZALDI
İzmir'de 22 yılın, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu’da son 21 yılın en düşük yağışı görüldü.
Yağışlarda normaline göre yüzde 65 ve geçen yıl haziran ayı yağışlarına göre yüzde 80 azalma meydana gelirken, Türkiye genelinde son 23 yılın en düşük haziran ayı yağışı gerçekleşti.
Haziran ayı yağışları Batı ve Orta Karadeniz, Kırklareli hariç Marmara Bölgesi’nin tamamı, Kıyı Ege, Antalya’nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yüzde 60’a varan azalmalar gösterdi.
MARMARA’DA YAĞIŞ YÜZDE 92 AZALDI
En fazla yağışın azalma gösterdiği bölge yüzde 92 ile Marmara Bölgesi olurken, Ege ve Akdeniz bölgelerinde son 23 yılın, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde son 21 yılın, İç Anadolu Bölgesi’nde son 12 yılın en düşük yağışı meydana geldi.
Normaline göre en fazla yağış artışı yüzde 26 ile Hakkari’de, en fazla azalma ise yüzde 98 ile Çanakkale’ye düştü.
Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova’da son 64 yılın, Adana, Ardahan ve Osmaniye’de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya’da son 23 yılın, Manisa’da son 22 yılın, Amasya, Balıkesir, Bartın, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Karabük ve Kastamonu’da son 21 yılın en düşük yağışı gerçekleşti.