Ana vatanı Himalaya Dağları olan ve güneşe serilerek kurutulan meyvesi doğal bir deterjan görevi gören Sabun Cevizi, (Sapindus mukorossi) son yıllarda özellikle sağlığa zararlı olduğu iddiasıyla piyasada satılan temizlik malzemelerini kullanmak istemeyenlerin yeni favorisi olurken, ünü de kulaktan kulağa yayılmaya başladı.
Kimyasal katkılı malzemelerden uzak duran kullanıcılar, ürünü online alışveriş sitelerinden temin ettiklerini ifade ederek, çamaşır, bulaşık, sıvı sabun, banyo sabunu ve şampuan  olarak da kullanılan ve hiçbir kimyasal katkı içermeyen doğal ve zararsız bir bitki türü olması nedeniyle tercih edildiğini belirttiler.
Kullanım deneyimini anlatan Nevin Özdağ,  ürünü defalarca kullanabildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Çamaşırlar mis gibi ve yumuşacık çıkıyor. (Ne kadar deterjan o kadar temizlik) yanlış bir yaklaşım. Günümüzde o kadar çok deterjan çeşidi ve aşındırıcı var ki. Bütçemizin büyük bir kısmını da buraya yatırıyoruz. Ve gözlemime göre  her evde bir alerjik hassasiyeti olan bir birey var. Ben epey zamandır evimde doğal ürünlere yöneldim. Ve çevremle de paylaşıyorum.
Bu meyve kesinlikle yenmez, sadece temizlik amaçlı kullanılıyor.Düşük köpürme oranıyla çamaşır makineleri için mükemmel bir ürün. Ayrıca çevre dostu. Sabun cevizi kabukları her yıkamada biraz  daha eriyor. Yaklaşık 4-5 yıkamada kese içindeki sabun cevizleri bitiyor." 

Ga1Kz18 Wc A A R Y6

Himalaya Dağları'ndan  Türkiye'ye

Himalaya Dağları'nın eteklerindeki tepelerde yetişen Sabun Cevizi (Sapindus Mukorossi) meyvesi, yüz yıllardır yerli halk tarafından ilkel yöntemlerle toplanarak çekirdekleri çıkarılıp güneşte kurutularak ve bu sırada herhangi bir koruyucu madde eklenmeden  temizlik  amaçlı kullanılmasıyla biliniyor.

Türkiye'de de 2018 yılında Adana Ceyhan'da ekimi yapılan ve   Akdeniz iklimine uyum sağlayarak, meyve vermeye başlayan  Sabun cevizi ağacı, gelir getirici ürünler  kapsamına alındı.

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü de ekim denemelerinde bulundu.  Ekimi sonrasında yüzde 97 başarı ile 3 bin 400 adet Sabun Cevizi fidanı elde edildi. Halen büyümeye devam eden fidanların Haziran ayı sonu itibarıyla boyları ortalama 80 cm'ye ulaştığı öğrenildi.