Tacikistan Parlamentosunun üst kanadı olan Milli Meclis, 20 Haziran 2024 tarihinde başörtüsü takılmasını, Ramazan ve Kurban bayramlarının kutlanmasını yasaklayan yasa teklifini kabul etti.

YASA JET HIZIYLA İMZALANDI

Başörtüsünü "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak niteleyen yasaya göre ülkede Müslüman kadınlar başörtüsü takamayacak. Ayrıca İslâm dininin bayramları olan Ramazan ve Kurban bayramları Tacikistan'da kutlanamayacak.

Daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılmasını yasaklayan Tacikistan’da başörtüsünü tamamen yasaklayan düzenleme, 19 Haziran 2024 tarihinde parlamentodan geçti. Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, yasama organı tarafından kabul edilen düzenlemeyi 24 saat geçmeden imzalayarak yürürlüğe aldı.

YASAYI İHLAL EDENLERE PARA CEZASI

Söz konusu kanun ile birlikte, başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamı yasaklanıyor.

Topkapı Sarayı'nda ilk kez gece turları başladı Topkapı Sarayı'nda ilk kez gece turları başladı

Yasayı ihlal eden Tacikistan vatandaşları 7 bin 920 Tacikistan somonisi (Yaklaşık 25 bin Türk lirası), hükûmet yetkilileri 54 bin somoni (Yaklaşık 167 bin Türk lirası) ve dini otoriteler 57 bin 600 somoni (Yaklaşık 178 bin Türk lirası) gibi para cezalarına çarptırılacak. 

Öte yandan Tacikistan'da  erkeklerin sakal uzatması da fiilen yasak. Son on yılda binlerce kişi polis tarafından zorla tıraş ettirildi.

Tacikistan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi 8 Haziran'da söz konusu yasayı onaylamıştı.

Editör: Ayşegül Yaşar