İklim değişikliğinin etkileriyle Atacama Çölü'nde çiçekler açtı

Dünyanın en kurak çölü olarak bilinen Atacama Çölü, on yıl aradan sonra ilk kez kışın çiçek açtı. 

Atacama Çölü'nün bir bölümünü beyaz ve mor tonlarla süslenirken Ekolog María Fernanda Pérez, Live Science’a yaptığı açıklamada, ''Bu çok kurak toprak bir hazineye ev sahipliği yapıyor'' dedi.

''UYKUDA OLAN ÇİÇEKLER HAREKETLENDİ''

Çi̇çeklerr Manşet

Güney Yarımküre'nin sonbaharında Şili'nin kuzeyine yağan yağmurun bir sonucu olduğunu kaydeden Pérez, ''Nisan ayında yaklaşık 11 milimetre yağmur yağdı ve bu, yerel olarak 'camanchaca' olarak bilinen sabah sisi ile birleşerek, 15 yıla kadar uykuda kalabilen bitki örtüsünü harekete geçirdi'' dedi.

EL NİNO FENOMENİNİN ETKİSİ

Çöl Çi̇öçekleri̇i̇

Çöl çiçeklerinin genellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında en az 15 milimetre yağmurun düştüğü yıllarda ilkbaharda çiçek açtığını ifade eden Pérez, bunun Şili’deki yağışları ortalamanın üzerine çıkaran El Niño fenomeniyle ilişkili olduğunu söyledi.
dir. 

GELECEKLE İLGİLİ KAYGILAR

Ç İ Ç E K1

''La Niña'nın gerçekleşmesi durumunda ise bu kış çiçek açan çiçek tarlaları, bu on yılda görülecek son çiçek tarlaları olabilir ve önümüzdeki baharda büyük bir çiçeklenme yaşanmayabilir'' diyen La Serena Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Francisco Squeo, iklim değişikliği ile birlikte, bu yılki kış çiçeklenmesi gibi anormal olayların daha sık hale gelebileceğini ifade etti.

Araştırmacılar, bu durumun devam etmesi halinde Atacama Çölü'nde yalnızca soğanlı bitkilerin kalacağını, çeşitliliğin önemli ölçüde azalacağını veya istilacı türlere yer açacağını da belirtti.

Editör: EYYUP KAÇAR