Uzmanlar, özellikle çocuklarda sık rastlanan sakızların kaç yılda sindirilebildiğini araştırdı.

Sakızın içerdiği reçineler, emülgatörler ve yumuşatıcılar gibi gıda dışı maddeler nedeniyle çocukken yutulmaması konusunda uyarılırdık. 

Hatta bu maddelerin sindirilmesinin yedi yıl süreceği söylenirdi.

Peki bu gerçekten doğru mu, yoksa sadece bir efsane mi?

Sakızz

Cleveland Clinic'in Ohio'daki İnsan Beslenmesi Merkezi'nden  diyetisyen Julia Zumpano, yanlışlıkla yutulan bir veya iki parça sakızın daha kısa sürede vücuttan atıldığını söyledi.

Sakızın vücudumuzdan çıkmasının yedi yıl sürmesinin söylenti olduğunu kaydeden Zumpano, ''Yutulan sakızın sindirim sisteminden geçip dışkı yoluyla atılması yaklaşık 40 saat sürer. Ancak, sakızı gerçekten sindirmeyiz'' dedi.

Duke Üniversitesi Tıp Merkezi'nden gastroenterolog Dr. Nancy McGreal de ''Vücudumuzda sakızdaki bazı ürünleri sindirecek enzimler yok. Yani, eğer onu yutarsanız, bağırsak sisteminizden bütünüyle geçer. Sakızı yuttuğunuzda, tıpkı sindirilmemiş mısır parçaları gibi onu bütünüyle dışarı atacağınız anlamına gelir'' dedi.

SAKIZ YUTMANIN RİSKİ VAR MI?

Sakız Ve Balon

“Gün ışığı miyopu engelliyor” “Gün ışığı miyopu engelliyor”

''Eğer bir ya da iki parça sakız varsa, muhtemelen kimsenin başına olumsuz bir şey gelmeyecek'' diyen McGreal, küçük miktarlarda sakız yutmanın bir soruna neden olmadığını, ancak büyük miktarlarda sakız yutmanın ''kusma, kabızlık, karın şişkinliği ve ağrıya veya bağırsak alışkanlıklarında değişikliklere'' yol açabileceğini ifade etti.

Zumpano, nadir durumlarda, aynı anda çok fazla sakız yutmanın bağırsaklarda tıkanmaya neden olabileceğini belirtti.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR