İnsanlar tarafından yüzbinlerce hayvan türü yok edilerek tarih sahnesinden silindi.

Live Sience'da yer alan araştırmaya göre, insanlık, doğanın dengesini bozmakta oldukça başarılıdır. Dodolardan altın kurbağalara, Tazmanya kaplanlarına kadar birçok tür, insanların yıkıcı etkisiyle yok oldu.

Peki, insanlar kaç hayvan türünü yok olmaya sürükledi? Bilim insanları bu soruya kesin bir cevap veremese de tahminler yüz binlerce türün bu yıkıma kurban gittiğini gösteriyor.

İSTATİSTİKLER NE DİYOR?

Hayvantürü Haberi̇çi̇

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi'ne göre, modern çağın başlangıcından bu yana (1500 yılından itibaren) toplam 777 hayvan türü yok olmuştur. Ancak bu sayı, sadece kayıt altına alınabilen türleri içeriyor.

Biological Reviews Dergisinde yayımlanan 2022 tarihli bir çalışmaya göre, 1500 yılından bu yana bilinen tüm türlerin 150 bin ila 260 bin kadarının yok olmuş olabileceği öne sürüldü.

Hawaii Üniversitesi öğretim görevlisi prof. Robert Cowie, yok olan türlerle ilgili ortaya çıkan rakamlar üzerine; ''Aman Tanrım, hesaplamalarda bazı hatalar mı yaptım diye düşündüm'' dedi.

YOK OLAN HAYVAN SAYISI 381 BİNİN ÜZERİNDE

Yaklaşık 2 milyon bilinen tür üzerinden yapılan hesaplamalara göre, son 500 yılda 100 bin türün yok olduğu ve bunda bilinmeyen hayvan türlerinin hesaba katılmadığı bildirildi.

PLOS Biology Dergisinde yayınlanan 2011 tarihli bir çalışmada, dünya üzerinde yaklaşık 7,7 milyon hayvan türü olduğu belirtildi.

Bu rakam ve 100 E/MSY baz alınarak yürütülen tahminlere göre, insanların neden olduğu hayvan yok olma sayısının yaklaşık 381.150 olabileceği bildirildi.

Bilim insanları, insanlığın, doğanın dengesini geri getirmek için acil önlemler almak zorunda olduğunu belirterek, ''Aksi takdirde, bu yıkımın durdurulamaz bir noktaya ulaşması kaçınılmaz olacaktır'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR