Montana'nın Badlands bölgesinde keşfedilen dinozora, İskandinav düzenbaz tanrısının adı verildi.

PeerJ Dergisinde yayımlanan bir çalışmada ABD-Kanada sınırından yaklaşık 3,2 kilometre uzakta, Montana'nın Badlands bölgesindeki Judith Nehri Formasyonu'nda ortaya çıkarılan kafatası ile ilgili incelemenin tamamlandığı kaydedildi.

Kafatasının, büyük kemikli kafa plakaları veya fırfırları ve uzun, sivri boynuzlarıyla tanınan otçul boynuzlu dinozorlardan oluşan Ceratopsia sınıfına ait olduğu bildirildi.

''CİNSİNİN EN BÜYÜK DİNOZORU''

Şiddetli rüzgar dalları kopardı Şiddetli rüzgar dalları kopardı

Colorado Eyalet Üniversitesi'nden paleontolog  Joseph Sertich, bu dinozorun ''tuhaf ceratopsian başlığı üzerindeki sınırları daha önce hiç görülmemiş uç noktalara taşıdığını'' belirtti. 

Dinozorun yaklaşık 6,7 metre uzunluğunda ve 5 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen, gözlerinin üstünden çıkıntı yapan standart mızrak benzeri boynuzlara ek olarak, üst kısmında bir çift düzleştirilmiş, kıvrımlı boynuzla süslenmiş devasa bir fırfır olduğu ifade edilerek, fırfırlı boynuzların, herhangi bir ceratopsian'da şimdiye kadar görülenlerin en büyüğü olduğu bildirildi.

İSKANDİNAV TANRISININ ADI VERİLDİ

Bilim insanları, dinozorun kıvrımlı boynuzla süslenmiş devasa fırfırı nedeniyle, İskandinav düzenbaz tanrısı Loki'nin onuruna, Lokiceratops adı verildiğini kaydederek, ''dinozorun kıvrımının tepesinde üçüncü bir çift asimetrik boynuz bulunuyordu. Bu özellik, ona Latince "ren geyiğine benzeyen" anlamına gelen rangiformis adını kazandırdı, çünkü karibou (Rangifer tarandus) da benzer şekilde asimetrik boynuzlara sahiptir'' dedi.

Dinozorun kretase döneminde yaklaşık 78 milyon yıl önce yaşadığını belirten bilim insanları, şöyle dedi:

''Bu dönemde, şimdiki Kuzey Amerika, Laramidia olarak bilinen büyük bir ada kıtasıydı. Yeni tanımlanan türler muhtemelen bu antik toprakların doğu kıyısındaki bataklıklarda ve taşkın yataklarında yaşıyordu. Keşif, bu grup arasında beklenenden daha fazla çeşitlilik olduğuna işaret ediyor.''
 

Editör: EYYUP KAÇAR