Mısır'da, güçlü kraliçe Hatşepsut'un vadisindeki tapınak çevresinde yapılan kazılarda önemli keşiflere imza atıldı. Arkeologlar, bir zamanlar Hatşepsut'un vadi tapınağının bir parçası olan yaklaşık 1.500 süslü taş bloğu ortaya çıkardı. Bu blokların, canlı renkleriyle dönemin sanat anlayışına ışık tuttuğu bildirildi.

M.Ö 15. yüzyılda hüküm süren Hatşepsut'un, Antik Mısır'ı yöneten az sayıda kadından biri olduğunu ve hatta ''en başarılı'' firavun olduğunu belirten araştırmacılar, ''Kendini erkek gibi tasvir ettirmesi ve ölümünden sonra anıtlarının yok edilmesi gibi gizemleriyle bilinen Hatşepsut'un tapınağına ait bu bloklar, tarih ve arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattı'' dedi.

Araştırmacılar, Luksor'daki kazı alanında bulunan blokların, renkli sahnelerle süslü ve tapınağın temel duvarını oluşturduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mohamed İsmail Khaled, bu blokların dönemin sanat anlayışına ışık tuttuğunu belirtti.

Kazılar sırasında, tapınağın inşasında kullanılan çeşitli aletler ve Hatşepsut'un mimarı Senmut'un adını taşıyan bir tablet de bulunduğunu kaydeden araştırmacılar, bu buluntuların, tapınağın inşa süreci hakkında değerli bilgiler sunduğunu bildirdi.

Bristol Üniversitesi'nden Mısırbilimci Aidan Dodson da, Hatşepsut'un ana tapınağının daha önce incelendiğini, ancak vadi tapınağının 120 yıl önce kısaca incelendiğini ve bu yeni bulguların Hatşepsut'un yaşamına ve mirasına dair yeni bilgiler sunmasını umduğunu belirtti.
 

Kaynak: arkeofili