Araştırmacılar, bilim dünyasının uzun süredir kafa yorduğu kadınlar ve erkeklerin uykusunu kaçırma nedenlerini açıkladı.

Dünyanın en güçlü demir kaynağı: Oksijen taşıyor, direnci artırıyor! Dünyanın en güçlü demir kaynağı: Oksijen taşıyor, direnci artırıyor!

''Kadınların uykusunu kaçırma nedeni erkeklerden farklı olabilir mi?'' diye hiç merak ettiniz mi? Bu soru, bilim dünyasının uzun süredir üzerinde kafa yorduğu bir konu. 

Kadınların hormonal döngülerinin karmaşıklığı ve yaşamın farklı evrelerindeki bu döngülerin uyku düzenleri üzerindeki etkisiyle yakından ilişkili olduğunu belirten araştırmacılar, kadınların hayatları boyunca deneyimlediği hormonal dalgalanmaların, uyku kalitesini önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

''Adet öncesi dönemde yaşanan PMS veya PMDD gibi durumlar, uykuya dalmayı zorlaştırır, sık sık uyanmalara neden olur ve dinlendirici bir uykuyu engeller'' diyen araştırmacılar, hamilelik ise, özellikle ilk ve üçüncü trimesterlerde, uyku sorunlarının en yoğun yaşandığı dönemlerden biri olduğunu belirtti.

Rahatsız edici rüyalar, sık sık uyanmalar ve gündüz yorgunluğu, hamile kadınların hayatını zorlaştıran faktörler arasında olduğunu anlatan araştırmacılar, menopozun, kadınların hayatındaki bir diğer önemli dönüm noktası olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, gece terlemeleri, hormon seviyelerindeki dalgalanmalar ve anksiyete gibi faktörler, menopoz döneminde uyku sorunlarının sıkça yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.

KADINLARIN UYKUSUZLUĞUNUN BEDELİ

Yetersiz uykunun, kadınların hem fiziksel hem de mental sağlığını olumsuz etkilediğini bildiren araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo alımı, ruh hali değişimleri ve kronik hastalık risklerinin artması, uykusuzluğun bazı sonuçlarıdır. Ayrıca, yetersiz uyku, anne ve bebek sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir.''

ÇÖZÜM NE OLABİLİR?

''Kadınların uyku sorunlarının çözümü için öncelikle bu sorunların hormonal kökenli olduğu anlaşılmalıdır'' diyen araştırmacılar, hormonal dengenin sağlanması, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi ve gerektiğinde tıbbi destek alınmasının, uyku sorunlarının giderilmesinde önemli adım olacağını söyledi.

KAYNAK: BBC Sience Focus

Editör: EYYUP KAÇAR