Meral Özdemir

Bilimsel açıdan ejderha ateşi mümkün mü? Bilimsel açıdan ejderha ateşi mümkün mü?

Güneybatı Avrupa kıyılarında teknelere yönelik saldırılarıyla bilinen bir grup orka, Cebelitarık Boğazı'nda 15 metrelik bir yelkenli yatı batırdı.

Alboran Cognac adlı yelkenli yat, 12 Mayıs Pazar günü sabah saatlerinde orka saldırısına uğradı. İki kişilik mürettebat, teknelerinin gövdesine ve dümenine defalarca çarpan katil balinalar nedeniyle yardım çağrısında bulundu. Neyse ki, yakınlardan geçen bir petrol tankeri tarafından kurtarıldılar. Ancak yat, aldığı hasar sonucu su alarak battı. 

Bu saldırı, İberya orka alt popülasyonunun bir parçası olan yaklaşık 40 katil balinadan bir grup tarafından gerçekleştirildi. Bu popülasyon, 2020 yılından bu yana İspanya, Portekiz, Fas ve Cebelitarık kıyılarında teknelere saldırılarıyla tanınıyor. 

''SALDIRILAR YAYILABİLİR''

Son 3 yılda düzenlenen saldırılarda 5 gemi deniz tabanına gönderilirken, uzmanlar, önümüzdeki aylarda daha fazla saldırının muhtemel olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Saldırılar genellikle Mayıs ve Ağustos ayları arasında Cebelitarık Boğazı'nda yoğunlaşıyor.

Bu yılın başlarında, bazı orka bireylerinin normalde bulundukları alanın çok daha kuzeyinde, İspanya'nın kuzeyinde görülmesi, saldırıların yayılabileceğine dair endişeleri artırdı.

İspanyol yetkililer, denizcileri kıyıdan çok uzaklaşmamaları ve orka yaklaşması durumunda teknelerini durdurmamaları konusunda uyardı.

Saldırılar başladığından bu yana denizciler, orkaların teknelerinin etrafında dönmesinden, gemilere çarpmaya ve onları batırmaya kadar yaklaşık 700 etkileşim bildirdi. 

''SALDIRI 1 SAAT SÜRDÜ''

Uzmanlar, geçen yıl Cadılar Bayramı'nda, bir yelkenli yata bir saat süren bir orka saldırısının yaşandığını ifade ederek, son üç yılda bölgede en az üç teknenin daha battığını, ancak bu saldırılarda hiçbir insanın yaralanmadığı veya ölmediği bildirildi.

''SALDIRIYI BİRİBİRLERİNE ÖĞRETİYORLAR''

Araştırmacılar, orkaların en yaygın taktiğinin geminin dümenine zarar vermek olduğunu belirterek, bu davranışın, orkaların birbirine öğrettiği bir davranış olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

''Beyaz Gladis adlı bir dişi orkanın, bu saldırıların arkasında olabileceği ve bu davranışın diğer orkalar tarafından kopyalanmış olabileceği düşünülüyor'' diyen uzmanlar, İskoçya'da 2023 yılında bir orkanın benzer bir şekilde bir tekneye saldırmasının, bu davranışın İberya popülasyonunun ötesine yayılmış olabileceği iddialarını gündeme getirdiğini kaydetti.

Uzmanlar, bu beklenmedik ve agresif davranışın nedenlerini araştırmaya devam ederken, denizciler için güvenlik önlemleri ve uyarılar artırılıyor.

Güneybatı Avrupa'daki teknelere yönelik orka saldırıları, bölgedeki denizcilik faaliyetlerini ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR