James Webb teleskopu, sonsuz geceye sahip '2 yüzlü gezegende' rüzgarın kurşundan daha hızlı estiğini tespit etti
James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) kullanan bilim insanları, Dünya'dan 280 ışıkyılı uzaklıktaki bir gezegendeki hava durumunu haritalandırdı. Gezegenin, bir tarafının sürekli güneşe baktığı, diğer tarafınınn ise geceyle gizlenmiş sıcak gaz devi olduğu belirtildi.
Gezegenin bir tarafının kalıcı olarak 2.300 Fahrenheit (1.260 santigrat derece) civarındaki sıcaklıkta, (yani demiri eritmeye yetecek sıcaklık) olduğunu ifade eden bilim insanları, ''Bu kavurucu sıcaklık kayaları buharlaştırıp bulutlara taşıyor'' dedi.
Araştırmacılar, dev gaz bulutundan oluşan gezegende, rüzgarın kurşundan daha hızlı estiğini belirlediklerini de söyledi.
Dünya dışı hava durumu raporlarını Nature Astronomy Dergisinde yayımlayan araştırmacılardan Kaliforniya'daki Körfez Bölgesi Çevre Araştırma Enstitüsü'nden Taylor Bell, Hubble ile gezegende su buharını açıkça gözlemlediklerini kaydederek, ''Fakat gezegenin her yerinde sıcaklık, bulut örtüsü, rüzgarlar ve daha detaylı atmosferik kompozisyonun haritasını çıkarmaya başlamak için Webb'in daha hassas ölçümlerine ihtiyacımız vardı'' dedi.