Girit'te labirent benzeri duv arların olduğu 4 bin yıllık gizemli bir saray keşfedildi

Girit adasında çalışan arkeologlar, Minosluların ritüeller için kullanmış olabileceği 4.000 yıllık gizemli bir yapı keşfetti. 

Yunanistan Kültür Bakanlığı, Girit'in başkenti Heraklion'un yaklaşık 51 kilometre güneydoğusunda yer alan Kastelli kasabası yakınlarında bulunan bu yapının, Minos uygarlığına ait olabileceğini belirtti.

Diyarbakır’da Mehmed Uzun’un anısına etkinlikler düzenlenecek Diyarbakır’da Mehmed Uzun’un anısına etkinlikler düzenlenecek

DAİRESEL GİZEMLİ YAPI

Keşfedilen dairesel yapının çapının 48 metre olduğunu belirten yetkililer, yapının, sekiz taş halkadan oluştuğunu ve küçük duvarların kesiştiği odalarla adeta bir labirenti andırdığını söyledi.

Yetkililer, yapının ortasında, çapı 15 metre olan bir dairesel bina ve bu binadan çıkan yayılan duvarlar bulunduğunu ifade ederek, yapının, yeni bir havaalanı için gözetleme radar sistemi kurulurken ortaya çıktığını kaydetti.

Arkeologlar, kazı sırasında buldukları çanak çömlek parçalarının tarzına dayanarak bu yapının MÖ 2000 ila 1700 yıllarına ait olduğunu söyledi.

MİNOSLULAR 

Sir Arthur Evans'ın yaptığı arkeolojik çalışmalarla tekrar gün yüzüne çıkan Minoslular, özellikle Knossos Sarayı ile tanınır.

Knossos, merkezi bir açık alan çevresinde koridorlarla birbirine bağlanan düzinelerce küçük odadan oluşur. 

Genellikle ''saraylar'' olarak adlandırılan bu devasa Minos yapıları, kraliyet konutlarından ziyade yerel idari faaliyetlere yönelik alanlar.

Yeni keşfedilen yapının dairesel formu, genellikle Minos mezarlarında görülürken, Knossos gibi diğer Minos sarayları kare veya dikdörtgen şeklinde düzenlenmiştir. Bu yapı da bir konut olarak kullanılmamış gibi görünüyor. 

Yapının içinde bulunan çok sayıda hayvan kemiği, burada topluluk çapında ritüel ziyafetlerin yapıldığını düşündürüyor.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, yapının tam olarak ne amaçla kullanıldığını anlamak ve gelecekteki çalışmalar için korumak amacıyla ek araştırmalar yapılacağını açıkladı.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR