Belize'de Mayaların doğrudan ataları tarafından oluşturulan çok sayıda antik balık yakalama tesisi keşfedildi. 4.000 yıl öncesine ait karmaşık balık yakalama ağlarının keşfi, Mayaların Orta Amerika'da ve günümüzde Güney Meksika olarak bilinen bölgede bir medeniyet olarak nasıl ortaya çıktıklarına dair ipuçları veriyor.

Tesislerin yılda 15.000 kişiye yetecek kadar balık yakalama kapasitesine sahip olduğunu belirten araştırmacılar, tesisin balıkları kolayca yakalanabilecekleri alanlara yönlendiren bir kanal ve gölet ağından oluştuğunu söyledi.

Science Advances Dergisinde yayımlanan makalede,  avcı-toplayıcıların bu karmaşık ağlarının yaklaşık 4.000 yıl önce, bölgedeki insanların büyük ölçekte tarım yapmaya başlamasından önceki Arkaik dönemde inşa ettiğinin belirlendiğini ifade etti.

MAYALARIN ORTAYA ÇIKIŞI

Mayaların 4 bin yıllık balıkçı köyleri ortaya çıktı

''Bu, antik Mezoamerika'da kaydedilen en eski büyük ölçekli Arkaik balık tuzağı tesisidir'' diyen araştırmacılar, bu avcı-toplayıcıların başarısının, daha sonra Orta Amerika'daki Maya Ovaları'na ve günümüz güney Meksika'sına hakim olan bir medeniyet olan Maya'nın oluşumuna yol açmış gibi göründüğünü belirtti.

Balık yakalama tesislerinin, insanları bir araya gelmeye ve kalıcı yerleşimler ve daha sonra şehirler kurmaya teşvik ettiğini kaydeden Vermont Üniversitesi'nde antropoloji profesörü Marieka Brouwer Burg, şöyle dedi:

''Kanalların yıllık balık hasatlarına ve sosyal toplantılara olanak sağlaması muhtemel görünüyor, bu da insanların her yıl bu bölgeye geri dönüp daha uzun süreler boyunca bir araya gelmelerini teşvik etmiş. 

Manzaraya yapılan bu yoğun yatırımlar, nihayetinde MÖ 1200 civarında bu bölgede ortaya çıkan Kolomb öncesi Maya uygarlığının karakteristik özelliği olan karmaşık toplumun gelişmesine yol açmış.''