Merkür'ün yüzeyinin derinliklerinde 9 mil uzunluğunda bir elmas tabakasının gizlenmiş olabileceği bildirildi.

Nature Communications Dergisinde yayımlanan araştırmada, Merkür'ün yüzeyinin derinliklerindeki bu elmasların, gezegenin en büyük gizemlerinden bazılarını çözmeye yardımcı olabileceği kaydedildi.

''MERKÜR'ÜN GİZEMLERİ FAZLA''

Bilim insanları, bu keşfin, gezegenin bileşimi ve tuhaf manyetik alanı hakkındaki sırları aydınlatabileceğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Merkür'ün gizemleri oldukça fazla. Gezegen, küçük olmasına ve jeolojik olarak hareketsiz görünmesine rağmen manyetik bir alana sahip. Bu durum, büyük bir merak konusu. Ayrıca NASA'nın Messenger görevinin grafit olarak tanımladığı alışılmadık derecede koyu yüzey lekeleri de var.''

ELMASI OLUŞTURACAK KOŞULLAR 

Pekin Yüksek Basınç Bilimi ve Teknolojisi İleri Araştırma Merkezi'nden Yanhao Lin, bu koyu yüzey lekelerinin ve yüksek karbon içeriğinin Merkür'ün iç yapısında özel bir şeylerin gerçekleştiğini düşündürdüğünü belirtti.

Merkür'ün mantosunun daha önce düşünülenden 80 mil daha derin olabileceğini öne süren bilim insanları, ''bu durum, çekirdek ile manto arasındaki sınırda karbonun elmasa dönüşebileceği koşulları yaratıyor'' dedi.

Bilgisayar simülasyonlarında, elmasların Merkür'ün iç çekirdeği katılaştığında kristalleşmiş olabileceğini ve daha sonra çekirdek-manto sınırına kadar yüzdüğünü gösterdiğini söyleyen bilim insanları şöyle dedi:

''Hesaplamalar doğruysa ve elmaslar mevcutsa, ortalama 9 mil kalınlığında bir tabaka oluşturuyor.

Bu elmasları çıkarmak neredeyse imkansız. Gezegenin aşırı sıcaklıkları bir yana, elmaslar yüzeyin yaklaşık 300 mil altında bulunuyor. 

Ancak bu değerli taşlar, Merkür'ün manyetik alanının oluşumunda önemli bir rol oynayabilir. Elmaslar, çekirdek ile manto arasında ısı transferine yardımcı olabilir ve bu da sıvı demirin dönmesine ve manyetik alanın oluşmasına neden olabilir.

Bu bulgular, karbon açısından zengin dış gezegenlerin nasıl evrimleştiğini de açıklamaya yardımcı olabilir. 2018'de fırlatılan uzay aracının 2025'te Merkür yörüngesine girmesi planlanıyor. Bu keşifler, gezegenin sırlarını daha da aydınlatabilir.''

Editör: EYYUP KAÇAR