Eski Mısırlıların ilk piramitlerini hidrolik asansörle yapmış olabileceği tezi tartışma yarattı.

Djoser Piramidi olarak bilinen altı katlı, dört kenarlı basamaklı piramit, yaklaşık 4.700 yıl önce Mısır'ın kuzeyindeki Sakkara platosunda inşa edildi. 

Arkeologlar, buldozerler ve vinçler gibi büyük makinelerin olmadığı bir dönemde antik işçilerin bu mimari başarıyı nasıl gerçekleştirdikleri uzun süredir merak ediyorlardı. 11,7 milyon fit küp taş ve kil içeren bu yapının inşası, araştırmacıları çeşitli teoriler geliştirmeye yöneltti.

HİDROLİK SİSTEM TEORİSİ

Araştırmacılar, piramidin Nil Nehri'nin yok olmuş bir kolunun yakınında yer alması nedeniyle, antik Mısırlıların baraj, su arıtma tesisi ve hidrolik yük asansöründen oluşan bir ''modern hidrolik sistem'' tasarlayarak 204 fit (62 metre) yüksekliğindeki piramidi inşa ettiklerini varsayıyor. 

CEA Paleoteknik Enstitüsü'nden yapılan açıklamaya göre, piramidin yakınındaki Gizr el-Mudir muhafazasının, tortu ve suyu yakalayan bir yapı olarak çalıştığı öne sürülüyor.

Paleoteknik CEO'su Xavier Landreau, ''Bu bir dönüm noktası keşfi. Araştırmamız, piramidin nasıl inşa edildiğine dair statükoyu tamamen değiştirebilir. Bu çalışmadan önce, yapıların ne için kullanıldığına dair gerçek bir fikir birliği yoktu'' dedi.

SU KAYNAĞININ KULLANIMI

Araştırmaya göre, Nil'den baraja su akmış, baraj 1,2 mil (2 kilometre) uzunluğunda ve piramidin batısındaki iki vadinin kenarları arasında 49 fit (15 metre) genişliğinde duvarlar oluşturmuş olmalı. 

Baraj, suyun ''Derin Hendek'' olarak bilinen ve 1.300 fit (400 m) uzunluğunda, 89 fit (27 m) derinliğinde olan ve mevcut kayaya oyulmuş bir arıtma tesisine doğru akmasını sağlamış. 

Tesis, sistemde herhangi bir tıkanıklığı önlemek için tortu veya parçacıkların dibe çöktüğü birkaç havza içeriyor.

Oradan bir dizi yeraltı kanalı, suyu piramidin 92 fit (28 m) altındaki suyla çalışan bir asansöre tünellemiş olurdu. Merkezi bir kuyuya biriken suyun gücü, taşları bir şafttan yukarı ve aşağı ''yüzdürmek'' için kullanılmış ve ağır inşaat malzemeleri, ''volkan'' şeklindeki piramidi inşa eden işçilere ulaştırılmış.

İTİRAZLAR VE EKSİKLİKLER

Mısır bilimcilerin tamamı bu teoriye katılmazken, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden arkeolog Julia Budka, hipotezlerin henüz kanıtlanmadığını ve önerilen hidrolik sistemi daha doğru anlamak için kapsamlı jeolojik çalışmaların gerekli olduğunu belirtti.

Bu yeni araştırma, eski Mısır’ın mühendislik harikalarına dair birçok soruya yanıt ararken, aynı zamanda tartışmaları da beraberinde getiriyor. 

Araştırmacılar, ''Hidrolik asansör teorisi, antik inşaat tekniklerine dair algımızı kökten değiştirebilir, ancak bu hipotezin doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu açık'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR