Arkeologlar, Mısır'daki batık bir sualtı tapınağı ve kutsal alanının içinde bir hazine önbelleği keşfettiler.

Sualtı arkeologları, tapınağın içinde altın nesneler, mücevherler ve lapis lazuli'den yapılmış bir istikrar sembolü olan bir djed sütunu da dahil olmak üzere çok sayıda eser buldular.

Mısır'ın Akdeniz kıyılarındaki bir kanalı keşfederken, sualtı arkeologları batık bir tapınak ve sırasıyla tanrı Amun ve tanrıça Afrodit'e bağlı antik hazinelerle dolu bir kutsal alan keşfettiler.

M.Ö. ikinci yüzyılın ortalarında "felaket bir olay sırasında" kısmen çöken tapınak, başlangıçta tanrı Amun için inşa edilmiştir; Avrupa Sualtı Arkeoloji Enstitüsü'nden (IEASM) yapılan bir açıklamaya göre, firavunlar "eski Mısır panteonunun yüce tanrısından evrensel krallar olarak güçlerinin unvanlarını almak için" tapınağa gittiler.

GELGİTLERLE BATMIŞ

Şimdi terk edilmiş olan bina, bir zamanlar Aboukir Körfezi'ndeki (Abū Qīr Körfezi olarak da bilinir) antik liman kenti Thonis-Heracleion'un bir parçasıydı. Şimdi su altında ve Mısır'ın günümüz kıyılarından yaklaşık 4,3 mil (7 kilometre) uzaklıktaki eski şehir, büyük bir deprem ve gelgit dalgaları toprağın sıvılaşmasına ve Nil deltasına batmasına neden olduğunda tahrip oldu.

HAZİNE VE SIR ORTAYA ÇIKARILDI

Tapınağı keşfederken, arkeologlar gümüş yapımı ritüel aletler, altın takılar ve bir zamanlar parfümleri veya unguents olarak bilinen yağlı merhemleri tutmak için kullanılan alabaster kapları da dahil olmak üzere bir dizi "hazine ve sır" ortaya çıkardılar.
Ayrıca bölgede dalgıçlar, M.Ö. beşinci yüzyıla tarihlenen "iyi korunmuş ahşap direkler ve kirişler" tarafından desteklenen yeraltı yapıları buldular.

IEASM başkanı ve kazıları yöneten Fransız sualtı arkeoloğu Franck Goddio, "Felaketin şiddetine ve büyüklüğüne rağmen bozulmadan hayatta kalan bu tür hassas nesneleri keşfetmek son derece hareketli" dedi.

Tapınağın doğusunda, arkeologlar aşk tanrıçası Afrodit'e adanmış bir Yunan tapınağı buldular. Ayrıca, ithal bronz ve seramik nesneler de dahil olmak üzere çok sayıda eser içeriyordu.

Arkeologlar, ''Bu, Sayit hanedanının Firavunları zamanında [M.Ö. 688 ile M.Ö. 525 arasında] ticaret yapmasına ve şehre yerleşmesine izin verilen Yunanlıların olduğunu göstermektedir. kendi tanrılarına kutsal alanları vardı'' dedi.

Araştırmacılar, kutsal alanın ayrıca, Yunan paralı askerlerinin bir zamanlar Nil'in en batısındaki veya Canopic'in kolunun ağzında "Krallığa erişimi savunduğunu" gösterebilecek bir Yunan silahları önbelleği tuttuğunu söyledi.
(livescience.com)

Editör: NAZMİ KAHRAMAN