Mordem Sanat tarafından her yıl düzenlenen Solo Fest sanat festivali başladı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen festivalde elde edilecek gelir deprem bölgesindeki çocuklar için kullanılacak.
Mordem Sanat tarafından her yıl düzenlenen Solo Fest ile sanata doyacak. Elde edilecek gelir deprem bölgesindeki çocuklar için kullanılacak.
Diyarbakır’da Mordem Sanat tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Solo Festivali başladı. Bu yıl 5’incisi düzenlenecek festival 18-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak.
Diyarbakır’da bulunan ve başta Kürt kültürü olmak üzere yerel halkların unutulmaya yüz tutmuş sanatsal formlarının topluma geri kazandırma misyonunu ile yola çıkan Mordem Sanat ve Ekolojik Yaşam Derneği, “Takas” temasıyla düzenleyeceği Solo Fest’te kültürel mirası ve bunun aktarımını merkeze alıyor. Kürt kültüründeki tek kişilik anlatı geleneği formundan ilham alarak düzenlenen Uluslararası Solo Festivallerde yerel ve yabancı kültürlerdeki tek kişilik anlatı geleneği formlarına yer verilerek, onların aktarılması ve yaşatılması hedefleniyor.
Modem Sanat Merkezi Yöneticileri, festival ile ilgili şunları söyledi:
“Festivalimizin bu yılki teması olan "Takas" yalnızca kültürel mirasın korunmasını değil, aynı zamanda bu mirasın farklı kültürlerle paylaşılarak zenginleştirilmesini ve aktarılmasını da hedefliyor. Bu kapsamda, yerel ve yabancı kültürlerdeki tek kişilik anlatı geleneği formlarına yer vererek, bu sanatsal formların birbirleriyle etkileşim halinde olmasının, farklı kültürlerin birbirlerini anlamasına ve geliştirmesine katkı sağladığına inanıyoruz. Festival boyunca, sanatçılar ve izleyiciler arasında gerçekleşecek kültürel takas, farklı yaşam deneyimlerini, anlatı geleneklerini ve sanatsal ifade biçimlerini paylaşma fırsatı sunarken aynı zamanda sadece sanatsal performansların sergilendiği bir etkinlik olmanın ötesinde, kültürlerarası diyalog ve işbirliğini teşvik eden bir platform olmayı hedefliyor.”
FESTİVALİN GELİRİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARA HARCANACAK
Festival, aynı zamanda deprem bölgelerindeki çocukların sanata erişimini artırmayı da hedefliyor. Dernek yetkilileri, “Festivalin bilet gelirlerini deprem bölgesindeki çocuklara atölye çalışmaları ve oyun gösterimleri düzenlemek için kullanacaktır. Oyunlar, şehrin farklı bölgelerinde sahnelenerek daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşacak ve tarihi mekanların görünürlüğünü artıracaktır. Bu etkinlik, şehrin karakterini yansıtan mekanlarla kültürel mirasın buluştuğu bir fırsat sunarak geçmişin büyüsünü günümüze taşıyacaktır” dedi.