"Doodle"da gezegen ve kitap görsellerinin yanı sıra Gökdoğan'ın çizgi görseline yer verildi.
Doodle tıklandığında kullanıcılar, 14 Ağustos 1910'da İstanbul'da dünyaya gelen Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan ile ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor.
- ilk kadın dekan unvanını aldı.
Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığına seçilerek ''ilk kadın dekan'' unvanını aldı.
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye ya da konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye erişebiliyor.
- Nüzhet Gökdoğan'ı tanıyalım
Türk gök bilimci ve akademisyen olarak ülkemize büyük katkılar sağlamış olan Hatice Nüzhet Gökdoğan 2003 yılında aramızdan ayrıldı. Çalışmaları ve yetiştirmesine katkı sağladığı bilim insanlarıyla tarihin tozlu raflarına altın harflerle kazınan Gökdoğan'ın doğum yol dönümünde Doodle'a taşınmasının ardından 'Nüzhet Gökdoğan kimdir, nereli, kaç yaşında ve neden vefat etti?' soruları da en çok araştırılanlar arasında yerini aldı. İşte detaylar…
- Türkiye'nin'nin ilk kadın gökbilimcisi
14 Ağustos 1910'da doğan Nüzhet Gökdoğan, Türkiye'nin'nin ilk kadın gökbilimcisi ve aynı zamanda ilk kadın dekanıdır. Erenköy Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra 1930-1934 yılları arasında Paris Üniversitesi'nde 'nde matematik ve fizik okudu. 1934 yılında Türkiye'ye dönerek İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Kürsüsü'nde asistan olarak göreve başladı. 1944 yılında doçent, 1954 yılında profesör oldu. 1954-1956 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nin ilk kadın dekanı olarak görev yaptı.
- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'nı aldı
Gökdoğan, 1954 yılında Türk Astonomi Derneği''nin kurucuları arasında yer aldı ve 1974 yılına kadar derneğinin başkanlığını yaptı. 1978-1980 yılları arasında da İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde dekan yardımcılığı görevini yürüttü. 1954 yılında (TÜBİTAK) Bilim Ödülü'nü, 1979 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası'nı aldı. 2003 yılında vefat eden Gökdoğan, İstanbul'da defnedildi.
Gökdoğan, Türkiye'de astronomi biliminin gelişmesinde önemli bir rol oynamış ve Türk bilim tarihinde önemli bir yere sahiptir.