Futbolun Ordinaryüsü olan Lefter, her sorulduğunda takımı için ''Diyarbakır'ın Fenerbahçesinde oynuyorum'' derdi.

Rum asıllı Türk Lefter Küçükandonyadis, 4 yıl Diyarbakır'daki Ayspor'da top koşturdu. 

DİYARBAKIR YILLARI

Lefter'in Diyarbakır'da futbol oynamasının hikayesi askerlikle başlar. Lefter, 1943 yılında askerlik görevi için Diyarbakır'a gelir. 

Lefter vatani görevini yaptığı Diyarbakır'da toplam 4 yıl kaldı. 

DİYARBAKIR'IN FENERBAHÇESİ

İstanbul Büyükada'da yaşı büyütülerek lisansı çıkarılan ve 2 yıl Taksim Spor'da oynayan Lefter'in futbolda ikinci durağı Diyarbakır olmuştu.

Diyarbakır’da kuzenlerin bıçaklı-sopalı kavgası: 5 yaralı Diyarbakır’da kuzenlerin bıçaklı-sopalı kavgası: 5 yaralı

Lefter, önce amatör kümede mücadele eden Karagücü’nde kısa bir süre oynadıktan sonra Ayspor'a geçer. Ayspor'u tercihinin tek nedeni de renkleriydi.

Diyarbakır'da Karagücü’nde kısa bir süre oynayan Lefter, daha sonra renkleri Sarı-Lacivert olması nedeniyle Ayspor'u tercih etti. 

Sarı-Lacivert renkleri nedeniyle tercih ettiği Ayspor'da  4 sezon top koşturan Lefter, nerede futbol oynadığını soranlara; ''Diyarbakır’ın Fenerbahçe’si olan Ayspor’da oynuyorum'' yanıtını veriyordu.

LEFTER KİMDİR

Lefter

Rum asıllı Türk. Forvet, eski milli futbolcu ve teknik direktör. Doğum adı Rumcada ''Özgür'' anlamına gelen Elefteiros olan oyuncu, kısaca Lefter adını kullanıyordu. Lefter, ordünaryüs lakabıyla da tanınıyordu.

20. Yüzyılın en büyük 200 futbolcusu arasına giren, Fenerbahçe'nin en popüler futbolcularından biri olan Lefter, Fenerbahçe Marşı'nda da adı geçen sembol oyunculardandır. 

Milli takım formasıyla en çok gol atan oyuncu unvanını 33 yıl elinde tutan Lefter, Fenerbahçe forması altında 400 gol kaydetti.

KAYNAK: Prof. Yusuf Kenan Haspolat / Diyarbakır Dicle Üniversitesi

Editör: EYYUP KAÇAR