MÖ 6. yüzyılın ortalarına, Lidya Kralı Kroisos'un hüküm sürdüğü döneme gidiyoruz. İşte o zaman, insanlık tarihinin en önemli icatlarından biri gerçekleşti: ilk altın sikke. Bu sikke, sadece bir ödeme aracı olmanın ötesinde, finansal sistemlerinin temelini oluşturarak dünyayı değiştirdi.

ALTIN STANDARDININ DOĞUŞU

Araştırmacılar, ''Stater'' veya ''Kroisosid'' olarak bilinen bu sikkelerin, altın standardının doğuşunu simgelediğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Günümüzde Türkiye'nin batısında yer alan Lidya Krallığı'nı yöneten Kroisos, Paktolus Nehri'ndeki zengin altın yatakları sayesinde büyük bir servete sahipti. Ancak bu zenginlik, babası Alyattes'in icat ettiği ancak değeri değişken olan elektrum sikkeleriyle sınırlıydı.

Kroisos, ticaretin önündeki bu engeli kaldırmak için bir devrim başlattı. Değişken elektrum sikkeleri yerine, altın ve gümüşten ayrı ayrı basılan, sabit değerli sikkeler icat etti. Bu sayede, ilk kez iki metalli bir para sistemi ve altın standardı oluşturuldu. Yaklaşık on sent büyüklüğünde ve 10,7 gram ağırlığındaki bu sikkeler, üzerlerinde bir aslan ve bir boğa figürü taşıyordu. Bu semboller, hem gücü temsil ediyor hem de altın ve gümüşü simgeliyordu.''

ANTİK DÜNYADA YANKI UYANDIRAN İCAT

Araştırmacılar, Kroisos'un bu dahiyane fikrinin, kısa sürede antik dünyada yayıldığını ifade ederek, ''Ticaret kolaylaştı, ekonomiler canlandı. 'Kroisos kadar zengin' deyimi, onun adını ve ününü günümüze kadar taşıdı'' dedi.

Bu keşfin, sadece para sisteminin kökenini aydınlatmakla kalmadığını, aynı zamanda Lidya Krallığı'nın zenginliğini ve gücünü de gözler önüne serdiğini ifade eden araştırmacılar, ''2500 yıl sonra bile, Kroisos'un icadı finans dünyasını etkilemeye devam ediyor'' ifadelerini kullandı.
 

Editör: Ayşegül Yaşar