Sibirya'nın permafrost toprakları, yer altındaki metan birikimlerinin patlamasıyla dev kraterler oluşturuyor. 

Rusya Bilimler Akademisi'ne (SBRAS) bağlı araştırmacılar, gizemli ''don tepecikler''in permafrostun altında biriken sıvılar ve gazlar yüzünden şişip patlayarak devasa kraterler meydana getirdiklerini söyledi.

''GAZ MUTFAKLARI'' VE PATLAMALAR

Oslo Üniversitesi'nden çevre jeolojisi profesörü Helge Hellevang, doğal gazın permafrost altında ''mutfak gibi'' bir ortamda oluştuğunu ve bu sürecin gaz yarattığını belirtti.

Hellevang, kapalı sistemlerin daha büyük basınç birikimleriyle patlamaya yol açma olasılığının daha yüksek olduğunu vurguladı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DEVASA KRATERLER

İklim değişikliği, permafrostun çözülmesine ve yüzeyin zayıflamasına yol açarak patlama riskini artırdığını kaydeden araştırmacılar, bu durumun, Yamal ve Gydan yarımadalarında yaşayan insanlar ve altyapılar için ciddi bir tehdit oluşturduğun kaydetti.

Yamal Yarımadası'nda bulunan ve 65 fit genişliğinde, 165 fit derinliğindeki devasa kraterin, bu patlamaların büyüklüğünü gözler önüne serdiğini ifade eden araştırmacılar, bu dev kraterlerden yedisinin büyük bir tehlike arz ettiğini kaydetti.

Araştırmacılar, Sibirya'nın donmuş topraklarındaki metan 'mutfakları'nın, iklim değişikliğiyle birlikte daha fazla patlama riski taşıdığını ve bu doğa olayının ardındaki sırrın permafrostun derinliklerinde gizlendiğini belirterek, bu gizemin çözülmesine ve olası tehlikelerin önlenmeye çalışıldığını söyledi.

KAYNAK: Livesience