Pañamarca arkeolojik alanında çalışmalar yürüten arkeologlar, duvarları resimlerle süslenmiş bir oda keşfetti. 

Ortaya çıkarılan kraliçe taht odası duvarlarının, kraliçenin farklı sahnelerde tasvir edildiği göz alıcı duvar resimleriyle kaplı olduğunu belirten arkeologlar, ''kraliçe kimi resimlerde taç giymiş ve kadeh kaldırmış, kimilerinde ise elinde asa ile halkı selamlıyor. Ancak gizemli kraliçenin iskeletine henüz ulaşılamadı!'' dedi.

DNA ANALİZİYLE KİMLİĞİ BELİRLENECEK

Taht1222

Araştırmacılar, kerpiçten yapılmış ve yeşil taş boncuklarla süslenmiş odada üzerinde bulunan insan saçı kalıntılarının DNA analizinin yapılacağını ve bu analizlerin, kraliçenin kimliğine dair ipuçları verebileceğini söyledi.

MOCHE KÜLTÜRÜ VE KADINLARIN GÜCÜ

Taht-1

Keşfin Moche kültüründe kadınların sahip olduğu güce ışık tuttuğunu ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Señora de Cao gibi daha önce bulunan kadın yöneticilerin mezarları, bu toplumda kadınların önemli rollere sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bu kraliçenin taht odası, şimdiye kadar bulunanlar arasında en dikkat çekici olanı.

Kraliçenin mezarının yağmalanmış olabileceğinden şüpheleniliyor. Araştırmalar devam ediyor ve gizemli kraliçenin kimliğine dair yeni ipuçları aranıyor. Bu keşif, antik Moche uygarlığının sosyal ve siyasi yapısına dair anlayışımızı değiştirebilir.''


 

Kaynak: livesience