Ferit Aslan

Ünlü Kürt sanatçılar, Şivan Perwer ile Aynur Doğan arasında yaşanan, “Keça Kurda” parçası ile ilgili gerilim sona erdi her iki sanatçı sahnede şarkıyı birlikte söyledi. 

Kürtlerin ünlü sanatçısı  Şivan Perwer, 50. Sanat yılı için hazırlanan bir video için sanatçı Aynur Doğan’dan istenen talebi yerine gelmeyince Doğan’ın söylediği ve kendisine ait olan, “Keça kurda” parçasını söylemesine yasak getirmişti. 

Whatsapp Image 2024 05 18 At 11.04.03 (1)Aynur Doğan ise konu ile ilgili olarak sosyal medya hesabından, Keça Kurda parçasının kendileri için sadece bir şarkı değil; özgürlüğün, barışın, sevginin, ortaklaşa mücadelenin ve dayanışmanın coşkusu, yan yana çekilen halaylarımızın, danslarının ortak ritmi olduğunu belirterek, şöyle demişti:

“Kürt kadınının sesi, farklı kültürlerden kadınların bir araya gelerek oluşturdukları toplumsal bellek, birbirimize duyduğumuz ihtiyacın yeniden hatırlanışı, hafızamızın uyanışıydı belki. Kendimizce daha nice anlamlar yükledik… Bir zamanlar yasaklanmak istendi, denediler ama başaramadılar. Ancak bu defa, aşağıdaki mesajda belirtilen gerekçelerden ötürü Keça Kurdan’ı söylemem yasaklanmıştır.

Whatsapp Image 2024 05 18 At 11.04.03 (2)Çok kısa sürede gerçekleşecek bir konser organizasyonuna katılmam için bir davet yapıldı, yoğun programım nedeniyle katılmamın mümkün olamayacağı karşı tarafa iletildi ve ekibimiz alternatif olarak projeye bir video ile katkı sunmayı kendilerine önerdiler.

Bizans kovasının eksik parçaları bulundu Bizans kovasının eksik parçaları bulundu

Yoğunluğum sebebiyle geri dönüş yapamadığım bir talebin karşılığında uygulanan bu sansürün nihai değerlendirmesini siz değerli dinleyicilerime bırakıyorum. Gelinen noktada, dinleyicilerime olan saygım bu açıklamayı zaruri kılmıştır. Keça Kurdan artık sizlere emanet!"

Whatsapp Image 2024 05 18 At 11.04.03 (3)“KEÇA KURDA’YI SÖYLEYEBİLİRSİN”

Şivan Perwer ile Aynur Doğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin Zaho ilçesinde düzenlenen festivalde sürpriz bir şekilde aynı sahneyi paylaştı. Perver, Aynur Doğan’a, “Keça Kurda’yı söyleyebilirsin” dedi ve iki ünlü sanatçı sahnede birlikte şarkıyı söyleyerek aralarındaki buzları üretmiş oldu. 

Editör: Ferit Aslan